Voda na Fulnecku zatopila sklepy, studny, podemlela silnici

3. červenec 2009

Bleskové povodně opět zasáhly Novojičínsko. Ve Fulneku přívalové deště včera odpoledne nebezpečně zvedly hladinu Husího potoka. Voda zatopila desítky domů. Byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Okolo 20:00 se situace uklidnila. Dnes dopoledne hladina potoka nedosahovala ani prvního povodňového stupně.

Voda zaplavila zahrady, sklepy a studny. Na několika místech podemlela silnice a 15 lidí hasiči z preventivních důvodů evakuovali. Ve Fulneku a dalších obcích zasahovalo celkem 32 jednotek z Novojičínska a Ostravy. Celkem 160 hasičů. Další tři jednotky čekaly v pohotovosti ve stanicích.

Dramatické chvíle prožilo 11 děti a tři dospělí, kteří přijeli do Fulneku na výlet. Hasiči je museli evakuovat. Jak upřesnil místostarosta Jaroslav Štekbauer, myslivecké chatě Kohoutova bouda, kde děti bydlely, hrozilo odříznutí vodou.

"Je to nad vodou a kolem jsou potoky, bylo to tam zaplavené. Sanitka by se tam pak nedostala, tak jsme je pro jistotu odvezli do Fulneku a obytovali jsme je v Sokolovně, ať jsou v teple a mají nějaké jídlo a pití," řekl dnes ráno Štekbauer.

Obyvatelé obcí podél koryta Husího potoku tak dnes pokračují v úklidu spouště, kterou jim včera odpoledne povodeň způsobila. Lidem od rána pomáhá pět desítek hasičů.

"Hasiči pomáhají především s čerpáním vody ze studní, garáží a sklepů. Čistí komunikace od nánosů bahna, okolí Husího potoka od naplavenin. Jsou připraveni pomoci obyvatelům i v dalších věcech," upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

autoři: ada , Ivan Sekanina , Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu