Voda zaplavuje silnice, neprůjezdné jsou i některé tratě

17. květen 2010
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji přibývá zaplavených silničních úseků, které musela policie uzavřít. Kvůli velké vodě byla na některých tratích zastavena i železniční doprava. Situaci okolo záplav, které zasáhly především severní Moravu a Slezsko, bude dnes na svém mimořádném odpoledním jednání probírat česká vláda.

Automobilová doprava na řadě míst kolabuje, jen v Ostravě je uzavřeno asi deset silnic a podle policie bude v nejbližší době zaplavena i dálnice D1 mezi Bohumínem a Ostravou.

Policisté již museli uzavřít i hlavní tahy mezi Karvinou a Českým Těšíně. Omezení je také na silnici spojující Třinec s Ostravou a mezi Kopřivnicí a Frenštátem pod Radhoštěm. V Ostravě je omezena městská hromadná doprava, spoje nabírají zpoždění. Řidiči automobilů by neměli raději vyjíždět.

„V současnosti přibylo uzavření Rudné ulice v Šenově, směr z centra na Havířov. Pod vodou a tedy neprůjezdné jsou také silnice ulic Antošovická, Lopuchova v Ostravě,“ upřesnila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

V Karviné rozhodl primátor města o neprodleném uzavření mostu na Ostravské silnici (I/59) - vjezd do Karviné a výjezd z ní směr Ostrava. „Most bude muset prohlédnout statik a do doby, než rozhodne, nebude možné po mostě jezdit. Silnice ve směru na Dětmarovice a Těšín už jsou také uzavřeny,“ oznámila po poledni mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Na Novojičínsku jsou zcela neprůjezdné silnice č. 4832 a 483 v úseku od Nového Jičína ve směru na Mořkov, až po začátek obce Veřovice, dále silnice 4864 mezi obcemi Vlčovice a Tichá - směr Frenštát pod Radhoštěm a také silnice 4804 mezi Jistebníkem a Košatkou.

Voda omezuje dopravu také na Frýdecko-Místecku. „Z důvodu sesuvu svahu ve Skalici byla uzavřena silnice na Raškovice. Řidiči neprojedou ani spojkou mezi Baškou a Skalicí a uzavřena je silnice také v lokalitě u Muroňky,“ upozornila mluvčí frýdeckomísteckého magistrátu Jana Matějíková.

Dodala, že městská hromadná doprava ve Frýdku-Místku jezdí bez omezení, průjezdné jsou také všechny mosty ve městě. Zaplavené, ale průjezdné jsou pak úseky silnic Bahno - ulice Čelakovského a Chlebovice - Pod Kabáticí.

Nejezdí také vlaky

Zastavený provoz na železnici je v důsledku popadaných stromů na dvou úsecích trati Opava východ - Ostrava - Havířov - Český Těšín, Ostrava-Svinov - Ostrava-Kunčice. V důsledku záplav jsou problémy na dalších třech tratích - Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm, Frenštát pod Radhoštěm - Veřovice a Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem.


Čtěte také:
V Třinci našli utopenou ženu, zřejmě první oběť záplav
Řada lidí v kraji je ohrožena velkou vodou

autor: tif
Spustit audio