Vodní záchranáři čekají na peníze z kraje a okolních měst

20. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Vodní záchranáři z Těrlické přehrady chtějí lepší podmínky pro svou práci. Měsíčně zasahují asi padesátkrát. Ošetřují zranění rekreantů, dopravují na břeh převrácené jachty a lodičky, pomáhají plavcům, kteří přecenili svoje síly.Jako základna jim slouží místnost o ploše 12 metrů čtverečních.

Pronajatá místnost o rozměrech tři krát čtyři metry slouží pro všechno - jako dispečink, ošetřovna, částečný sklad materiálu i jako místo odpočinku. Jak upozorňuje předseda těrlické místní skupiny vodních záchranářů Jan Siuda, luxus to rozhodně není. "Nemůžeme ani pořádně uskladnit věci. V momentech, kdy přijdou záchranáři mokří, když zasahujeme v nepříznivém počasí, nemáme to kde usušit. Je to opravdu špatné."

Místnost nemá ani vlastní sociální zařízení. Jako základna by mohl sloužit nevyužívaný objekt na břehu přehrady. Za půl milionu korun. Peníze záchranáři nemají. S financováním je to složité. Přestože jsou členy integrovaného záchranného systému, od kraje ještě nikdy peníze nedostali, říká Jan Siuda. "Na kraji jsme jednali osobně, v loňském roce jsme dokonce na jeden vypsaný grant poslali žádost, bohužel nedostali jsme nic."

Logo

Na kraji jednali vodní záchranáři i letos. Peníze ale nebudou. Jednání je jedna věc a žádost věc druhá, říká mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová. "Peníze se průběžně rozdělují a termíny pro podávání žádostí už jsou v podstatě pryč, takže ani vodní záchranné službě nepomůžeme, ale my tady žádnou žádost nemáme."

Záchranáři musejí spoléhat na pomoc velkých měst nedaleko přehrady. Především Karviné a Havířova. Zdali tamní zastupitelé uvolní peníze na zakoupení základny, bude jasné v polovině září.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio