Vojáci dorazili také do Nového Jičína

26. červen 2009
Zprávy

Na pomoc do povodněmi nejvíce postižených částí Nového Jičína už dorazily armádní posily. Dvě stovky vojáků jsou z Přáslavic na Olomoucku, dalších sto přijelo z Bučovic na Vyškovsku. Už od rána pracuje 200 vojáků v povodněmi nejhůře postiženém Jeseníku nad Odrou.

Kromě novojičínských částí Žilina a Bludovice pracují nové vojenské posily také v Kuníně a v Šenově u Nového Jičína. Armáda bude v oblasti nejméně do neděle. Vojáci pomáhají zejména při odstraňování trosek a nánosů bahna.

V novojičínské nemocnici roste počet lidí ošetřených kvůli povodni. Celkem jde o 24 případů. Pět pacientů hospitalizovali, například kvůli naprostému vyčerpání nebo infarktu. Dalších 19 lidí ošetřili v chirurgické ambulanci.

"Jedná se převážně o lehká poranění, to znamená pohmožděniny nebo následky podchlazení. Někteří lidé, kteří přišli na ambulanci, byli ošetřeni s drobnými rankami, takže ti šli samozřejmě domů," řekla mluvčí nemocnice Simona Součková.

Děti čeká mimořádné očkování
Děti z povodněmi nejhůře postižených oblastí Novojičínska čeká mimořádné očkování. Jde o preventivní opatření proti případnému šíření infekce. Konkrétně budou děti očkovány proti žloutence typu A.

"Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví bude zajištěno očkování dětí ve věku jednoho až dvanácti let. Předpokládáme, že bude proočkováno řádově 900 dětí," upřesňuje Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.


Jak pomoci Novojičínsku a dalším postiženým obcím

Humanitární organizace ADRA nabírá dobrovolníky na pomoc Moravskoslezskému kraji zasaženému povodní, už zřídila možnost zasílat třicetikorunové dárcovské zprávy z mobilních telefonů. Na číslo 8 7777 je můžete posílat ve tvaru DMS-mezera-ADRA. Také můžete zaslat příspěvek na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300, variabilní symbol 211.Humanitární organizace Člověk v tísni poskytne postiženým oblastem 500 tisíc korun a 200 zařízení pro vysoušení mokrých zdí. Vyhlásila veřejnou sbírku nazvanou Povodně 2009 a zřídila dárcovské konto s číslem 72 02 72 02/0300. Člověku v tísni můžete poslat peníze zprávou ve formě DMS-mezera-POVODNE09.Hasičský záchranný sbor zřídil pro občany mimořádnou krizovou linku s číslem 950 730 730. Hasiči vypracovali seznamy osob, které evakuovali z obcí na Novojičínsku, a z nemocnic postupně získávají seznamy ošetřovaných lidí.Aktuální stav na železnici lze zjistit na telefonu 840 112 113.Nabídky na materiální pomoc i dobrovolnickou práci volejte prosím na kontaktní linku pomoci 556 768 396 (v pracovní dny do 16.00 hodin, o víkendu od 8.00 do 12.00 hodin) nebo zasílejte na e-mail aseibertova@novyjicin-town.cz.Materiální pomoc můžete přivézt i na kontaktní místa přímo v postižených oblastech: Bludovice - objekt bývalého Fojtství, Žilina - budova mateřské školy, Beskydská ulice - v současnosti je nejvíce potřebné pracovní nářadí, například lopaty, dále pak rukavice, utěrky, hadry atd.Město Nový Jičín založilo konto na pomoc postiženým povodní: 43-5060060227/0100Zájemci z řad občanů postižených povodní, kteří mají psychické problémy, se mohou obrátit na protikrizovou telefonní linku 957 730 730, přímo v terénu už pomáhají i členové antikonfliktího týmu a další psychologovéDávky v hmotné nouzi, na které mají nárok nejvíce postižení občané a slouží k zajištění základních potřeb, se budou vydávat po ověření totožnosti i v sobotu, a to od 8.00 do 14.00 hodin v přízemí budovy Městského úřadu na Divadelní ulici na oddělení dávek hmotné nouzeZájemcům také doporučujeme obrátit se s nabídkou pomoci na okolní obce, například Jeseník nad Odrou, Šenov u Nového Jičína, Hodslavice, Kunín nebo Životice u Nového Jičína


Na veřejnou sbírku Povodně 2009, kterou vyhlásila společnost Člověk v tísni, už lidé přispěli téměř dvěma miliony korun. Ještě dnes společnost do postižené oblasti severní Moravy vypraví 200 strojů na vysoušení. ADRA prozatím vybrala přes 200.000 korun přes dárcovské SMS.

autoři: Ivan Sekanina , tif
Spustit audio