Vojáci vynášejí z koryta Jičínky naplavené větve a stromy

7. červenec 2009

Vojáci na Novojičínsku vynášejí z koryt řek naplavené větve a stromy. Při dalších záplavách by totiž mohly zablokovat průtok vody. Meteorologové přitom vydali varování na dnešní noc kvůli očekávaným přívalovým dešťům, které mohou znovu vylít vodu z koryt potoků a říček.

V Šenově u Nového Jičína vytopila rozvodněná Jičínka na konci června desítky domů. Paní Blažena Ručková žije v domku, který je hned u břehu. Povodňová vlna strhla kus její zahrady. Starší paní proto s obavami sleduje oblohu. Má strach z dalších záplav. "Bojím se. A bojíme se všichni. Nebude to asi lepší, protože je pořád zamračeno," říká.

V obci jsou desítky vojáků, kteří čistí říční koryto. Kořeny a větve nosí do velkých kontejnerů. "Je tam spousta haluzí a stromů. Místním se snažíme pomoci, jak to jen jde. Všechny ty naplaveniny se snažíme z koryta a jeho okolí odstranit," dodává jeden velitel Jan Příkazský z Vojenského záchranného útvaru Olomouc a vzápětí své muže upozorňuje na varování meteorologů. Hrozí totiž přívalový déšť.

Starosta Vladimír Demeter je rád, že vojáci v obci pomáhají. "Jsou to návozy, které tady dopluly, takže se to musí likvidovat a celá řeka čistit. A je tam toho opravdu hodně. Chceme to všechno odklidit, aby nedošlo k dalšímu problému," říká starosta.

Vojáci s motorovými pilami odřezávali kusy dřeva přímo v březích říčky. Většinou ale techniku nepoužívají a obrovské klády, větve nebo kořeny tahají ze zahrad a břehů holýma rukama.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu