Volby jsou tady. Pro lidi v karanténě se otevírají takzvané drive-in volební stanoviště

30. září 2020 05:20

Volby začínají už dnes, ale jen pro voliče v karanténě nebo izolaci, volit budou z auta v takzvaných drive-in stanovištích. Speciální stany najdou zpravidla v okresních městech.

Stanoviště bude pro okres Bruntál umístěno v areálu nemocnice v Krnově, pro okresy Frýdek-Místek, Opava a Karviná budou umístěna v krajských nemocnicích těchto měst, lidé z Novojičínska budou moci z auta volit na stanovišti u vjezdu do areálu bývalého Telecomu a v Ostravě pak na parkovišti proti Hlavnímu nádraží.

S přípravou letošních voleb pomáhá armáda. Vojáci například připravili právě drive-in volební stanoviště. Například v Opavě šla stavba vojákům rychle, zhruba za hodinu a půl měli vše připraveno, včetně osvětlení stanů a nábytku.

Volby do zastupitelstev krajů s do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech. Termín volby pro drive-in místa bude ve středu 30. září, respektive 7. října.

Hlasování v drive-in stanovištích začíná dnes v 07:00 a je jen pro lidi v autech, ze kterých nebudou vystupovat – jen otevřou okénko a prokáží se občanským průkazem a také potvrzením o nařízení karantény. Tato volební stanoviště budou otevřená do 15:00.

autor: Iva Havlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související