Vozíčkáři mají kvůli sněhu velké problémy s parkováním

13. leden 2010

Vozíčkáři mířící do centra Ostravy jsou bezradní. Přívaly sněhu a údržba zaměřená pouze na zprůjezdnění cest jim zhatily šanci zaparkovat na pro ně vyhrazených parkovacích místech. Buď jsou sněhem zasypaná zcela, nebo prohrnutá sice jsou, ale za barikádou vzniklou plužením přilehlé komunikace. Vyhrazené parkování je v centru Ostravy na některých místech naprosto nedostupné.

Zdravotně postižení a zejména vozíčkáři jsou v těchto dnech zcela bez šance zaparkovat auto a případně použít vozíku. "Pro člověka, který je nějak tělesně postižený a nemluvím už vůbec o vozíčkářích - ti v těchto dnech jsou zcela vyřazeni, nemohou ven," potvrdil Českému rozhlasu Ostrava vedoucí krajské organizace Svazu tělesně postižených Dalibor Přeček.

Zkusili jsme tedy zkontaktovat Ostravské komunikace, abychom zjistili, proč nejsou parkovací místa pro invalidy použitelná. Mluvčí Jiří Maléř nás odkázal na Magistrát města Ostravy. "S tím já vám nepomůžu, odkážu vás na mluvčí magistrátu. My odklízíme komunikace," řekl Maléř.

Mluvčí magistrátu nám vysvětlila, že za odklízení sněhu v centru Ostravy zodpovídá Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Jeho starosta Miroslav Svozil nám řekl, že se máme ptát na jejich Technických službách. "To je strašně složité, protože někde děláme údržbu my, našimi Technickými službami, někde to dělají Ostravské komunikace," řekl Svozil.

Náměstek Technických služeb obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Smoleň ale tvrdil, že se o parkoviště obecně, tedy včetně vyhrazených míst, starat nemusí. "Je tady jeden zásadní problém, a to je, že město minulý rok v listopadu vydalo vyhlášku, kde jsou vlastně všechna parkovací místa vyjmuta z údržby," podotkl.

Rozhodli jsme se tuto informaci ověřit a kontaktovali vedoucího oddělení silnic ostravského magistrátu Milana Šobáně. Ten tvrdí, že žádná taková vyhláška neexistuje. "To není nikde, že by byly vyňaty. Buď jsou to místní komunikace, to znamená ve správě obvodu a obvod udržuje a spravuje. O žádném vynětí není řeč," upozorňuje Šobáň.

Kdo tedy skutečně odpovídá za stav parkovacích míst pro zdravotně postižené, se nakonec zjistit nepodařilo. Faktem zůstává, že na mnoho parkovacích míst v centru Ostravy se vozíčkář skutečně nedostane, ani nevystoupí z auta. Řešení tohoto problému nás proto bude zajímat i nadále.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu