Výběh slonů ostravské zoo zažil menší drama

26. červenec 2008
Zprávy , Zprávy

Dramatickou podívanou mohli dnes dopoledne sledovat návštěvníci ostravské zoo, kteří zavítali k pavilonu slonů. Ošetřovatelé tam tři hodiny z příkopu v rozbahněném výběhu vyprošťovali Jumbo, samici slona indického. Slonice do úzkého prostoru při šarvátce shodila vůdčí samice stáda Johti.

Slonice nebyla schopna se sama postavit na nohy. "Podařilo se to až po třech hodinách úporného snažení pracovníků zoo, kteří jí pomáhali pomocí lan a zejména podkládáním silných větví," řekl mluvčí zahrady Stanislav Derlich. Dodal, že Jumbo naštěstí kromě odřenin neutrpěla žádná vážná zranění.

Incident však bude mít vliv na další soužití slonic. Dvě z nich, Suseela a Jumbo, jsou v Ostravě už delší dobu. Další dvě, jednačtyřicetiletou Johti a její jedenáctiletou dceru Vishesh, ošetřovatelé přivezli letos ze zoo v Belfastu. Už několik měsíců se snaží obě skupiny spojit.

"Po této události budeme muset na nějakou dobu přerušit spojování této samice se slonicemi z Belfastu. Na vině incidentu je ale také velmi deštivé počasí, které výběh silně podmočilo," podotkl mluvčí.

Pavilon slonů včetně venkovních výběhů byl otevřen v listopadu 2004 a v souladu s doporučeními zkušených chovatelů z jiných evropských zoo byly venkovní příkopy, které slouží jako součást bezpečnostní bariéry oddělující slony od návštěvníků, koncipovány jako co možná nejplytší, aby v případě pádu slona byla minimalizována rizika jeho zranění.

Ostravská zoo v současné době usiluje ještě o získání samce, protože zvláště od mladší samice si slibuje přírůstek, který by byl historicky první v českých zahradách.

autor: tif
Spustit audio