Výbuch metanu ji před 27 lety připravil o manžela. Pomoc našla ve Spolku svaté Barbory

30. listopad 2017

Mezi seniory je mnohem více ovdovělých žen než mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Na Ostravsku přitom nečekanou osamělost a ztrátu partnera řeší i mladé ženy – manželky horníků, kteří zemřeli při důlních neštěstích. Jednou z nich je i Marta Szamaránszká z Karviné, která přišla o manžela při výbuchu metanu před 27 lety.

Paní Szamaránszká vytahuje z krabice zažloutlou fotku svého Josefa. Má ostré rysy, knír a pronikavý pohled. „Dívejte se, takhle vypadali havíři. Je umazaný, dělal na čelbě kombajnéra,“ říká.

Manželky havířů podvědomě počítají s rizikem, že se jim muž z práce nevrátí. Stejně jako paní Marta. „Ten strach pomine. Pak přišla sekunda, kdy nastal výbuch metanu, a v ten moment bylo třicet vdov,“ vzpomíná.

Vdovou se stala v pouhých 37 letech. Musela se postarat o čtyři děti a zažila to, co jiné ženy poznávají až v důchodovém věku – osamělost. Útěchu tehdy našla ve společnosti dalších hornických vdov, nemusely si nic vysvětlovat. „Jako kdyby se ta hornická rodina semkla. Prožívaly jsme to spolu,“ dodává.


Tahle země bude pro starý
Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata doplňuje tento týden seriál o životě penzistů v Česku s názvem Tahle země bude pro starý. Český rozhlas se během něj zaměří na problematiku stáří a stárnutí populace. Seriál běží od 27. listopadu do 3. prosince na všech stanicích. Na serveru iROZHLAS.cz ho můžete sledovat pod označením Země seniorů.

Později začala Marta Szamaránszká pracovat ve Spolku svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. „Děkuji bohu, že jsem tam mohla pracovat a mohla těm maminkám taky pomáhat. Byla jsem tam jako jedna z těch vdov, které to prožily,“ vypráví paní Marta.

Po smrti manžela se už nikdy nevdala a vůbec nejraději by si ve svých 64 letech opět našla bývalého havíře. „Kdyby mi měl do cesty přijít nějaký, tak by to měl být bývalý šachťor, protože je mi to hodně blízké. Určitě bych nebyla proti horníkovi, vůbec ne,“ uzavírá s úsměvem.

autor: ada
Spustit audio