Výbuch plynu zranil seniora a zničil chatku

26. duben 2011
Zprávy , Zprávy

V Karviné-Ráji v noci na dnešek explodovala zahradní chatka. Třiašedesátiletý majitel byl po výbuchu v kritickém stavu převezen do nemocnice, má popáleniny druhého a třetího stupně.

Senior měl uvnitř celoročně obyvatelné chatky sporák napojený na plynovou láhev, jejíž hadice zřejmě netěsnila. Když muž rozsvítil, došlo k detonaci. Na místo pak vyjely dvě jednotky hasičů.

„Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Karviné a s ní jednotka dobrovolných hasičů z Doubravy. Hasiči uhasili požár v chatce během pěti minut,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že výbuch poničil hlavně sedlovou střechu. Předběžná škoda byla stanovena na 200.000 korun.

Muž měl v chatce čtyřplotýnkový plynový sporák s troubou a k němu napojenu desetikilogramovou láhev s propan-butanem. Podle policistů přívodní hadice netěsnila a do chatky tak unikal plyn.

Podobných případů stále přibývá. „Lidé podceňují technické zajištění těchto přístrojů a propan-butanových lahví. My doporučujeme, aby se lidé při montáži určitě obrátili na odborníky a nepřeceňovali své možnosti,“ upozorňuje karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

autoři: ada , tif
Spustit audio