Vypálený domek ve Vítkově bude do konce týdne stržen

26. květen 2009
Zprávy , Zprávy

Vyhořelý rodinný domek ve Vítkově na Opavsku, který obývala osmičlenná romská rodina, půjde do konce týdne k zemi. Objekt, který před časem vypálili žháři, patří německým občanům, které radnice o demolici informovala.

Romská rodina, která se při požáru popálila, přičemž nejvážnější poranění utrpěla dvouletá holčička, si ještě nový domek nevybrala. Náhradní bydlení si pořídí ze sbírky, na kterou jim přispívali občané i firmy.

"Aktuálně je tam přes 700.000 korun. Dům si zatím, pokud vím, nevybrali. Zatím si vybírají, některé už si byli prohlédnout," upřesňuje vítkovský starosta Pavel Smolka.

Dodal, že odbor výstavby vydává rozhodnutí, kterým nařizuje do pěti dnů provést demolici. Město pak náklady na likvidaci nebezpečné ruiny bude vymáhat po majitelích nemovitosti.

Žháři na domek romské rodiny zaútočili zápalnými lahvemi v noci na 19. dubna. Případ vyšetřuje policie, která se stále zabývá třemi verzemi. Mohlo jít o pomstu či upozornění na dluh ze strany lichvářů, řešení případných osobních sporů a nebo útok s rasovým podtextem.

autor: Petr Havránek
Spustit audio