Vysokoškolské koleje v Ostravě opustily stovky studentů, část ale mohla zůstat

15. říjen 2020 07:50

Vysokoškolské koleje nakonec nemusí opustit všichni studenti. Přísné opatření, které vláda ohlásila v rámci boje proti šíření koronaviru, nakonec po připomínkách rektorů zmírnila. Některé studenty totiž zákaz pobytu na kolejích dostal do složité situace. Třeba v ostravských studentských ubytovnách musely zůstat stovky lidí.

„Docela jsme vyšilovaly, když jsme to zjistily. Takhle z minuty na minutu, bylo to fakt narychlo. Někomu situace neumožňuje vrátit se domů,“ říkají studentky Kateřina s Alicí. Jsou rády, že se nemusí narychlo z kolejí stěhovat.

To další studentka, která tady bydlí, se rozhodla vrátit domů na Ústecko a už balí kufry. „Třikrát jsem sem jela s kufrem, tak doufám, že to v pátek nějak poberu. A jsem autem,“ říká. Studentka první ročníku se s univerzitou nestihla ani pořádně seznámit, po dvou dnech přišla distanční výuka a teď i odjezd z kolejí. „Na kolejích je hezky, ale doma je doma. A doma jsem v podstatě sama, takže riziko nákazy je nižší,“ dodává.

Rozdílné podmínky

Právě na rozdílné podmínky studentů upozorňovali rektoři. Na kolejích tak nakonec mohli zůstat ti, kteří se nemohou vrátit domů nebo například studenti v karanténě. „Ač jsme si vědomi nutnosti snížit epidemiologické riziko, jsme rádi, že v odůvodněných případech mohou studenti zůstat na kolejích. Řada našich studentů zde trvale bydlí a nucené vystěhování ze dne na den by pro ně bylo značně komplikované,“ říká mluvčí Ostravské univerzity Lucie Fremrová.

Čtěte také

A podobě to vnímají i na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě Ostrava. „Jsme rádi za studenty, kterým byly poskytnuty výjimky. Škoda, že se dříve nepamatovalo právě na ty situace, které nejsou standardní, a muselo se to bohužel řešit takto narychlo. Takže na kolejích nám zůstali nyní zahraniční studenti, těch je v současné době asi 500, a sto českých studentů. To jsou ti, na které se vztahují ty výjimky,“ upřesňuje mluvčí technické univerzity Petra Halíková.

Studenti, kteří z kolejí odjeli, si tam mohli nechat věci. Ti, kteří zůstali, musí dodržovat přísnější pravidla. Nesmí se shromažďovat ve více než šesti lidech a třeba společné kuchyňky se na noc uzavírají.

Spustit audio

Související