Výstavba větrných elektráren dostala zelenou

19. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Výstavbě větrných elektráren na Bruntálsku a Opavsku se blýská na lepší časy. Doteď jí bránily takzvané krajské zásady územního rozvoje, které větrníky zakazovaly. Podle kraje totiž ruší ráz krajiny.

Proti kraji se postavili starostové pěti obcí na Bruntálsku a Opavsku. Nejvyšší správní soud jejich žalobě vyhověl a část zásad zrušil. Odstranil tak překážku a obce mohou pokračovat v plánování výstavby. Pustili se do něj i ve Velké Štáhli na Bruntálsku, kde si chtějí pořídit osm větrníků.

Starosta Velké Štáhle Jiří Benč je jedním z iniciátorů žaloby proti kraji. Obec o nový zdroj elektřiny usiluje totiž už od roku 2000. Nechala si provést také odborné měření, které prokázalo, že v obci jsou výborné podmínky pro větrnou elektrárnu.

„Je obklopena hřebeny, nadmořská výška se pohybuje kolem 650 metrů a větry tady vanou a dost intenzivně během celého roku,“ vysvětluje Jiří Benč. A dodává, že větrná elektrárna obci s 350 obyvateli přinese hned několik výhod. „Za každý postavený stožár bude obec dostávat 150.000 korun ročně, vytvoří se i pracovní místa,“ říká.

Výhody většinou vítají i obyvatelé obce. Ne všichni ale zastávají stejné stanovisko. Mnoho z místních s výstavbou nesouhlasí. V roce 2006 dokonce uspořádali petici, kterou podepsalo okolo 100 obyvatel. Starosta Jiří Benč následně pro ty, co byli proti, uspořádal zájezd do sousedního Rakouska, kde jsou větrné elektrárny běžné. Mnozí z nich pak názor změnili.

„Byli zagitováni, že je čeká obrovský hluk, rušení televizního signálu. Zorganizovali jsme zájezd a spousta lidí pak prohlásila, že kdyby to věděli, že by nepodepsali,“ poznamenal starosta.

Přesto v obci stále zaznívají nesouhlasné hlasy. Lidé argumentují hlavně tím, že stožáry do přírody nepatří.

V nejbližších letech má na Bruntálsku a Opavsku vyrůst okolo 100 větrníků. Zástupci kraje se k rozsudku zatím nechtějí vyjadřovat. Své stanovisko zaujmou, až budou mít v ruce odůvodnění vyneseného rozsudku.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio