Výtluky na moravskoslezských silnicích komplikují dopravu

4. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Zničená kola, naražené disky, roztrhané pneumatiky - to je současná realita na moravskoslezských silnicích. Tradiční výtluky se v našem regionu objevily letos o něco dříve než obvykle. Místy jsou velmi početné a velké a komplikují osobní i hromadnou dopravu.

„Je to hrůza a děs. Nedá se vůbec jezdit,“ komentuje kvalitu jízdy po moravskoslezských silnicích jeden z mnoha nespokojených řidičů ve Vratimově na Frýdeckomístecku.

Úsek silnice II. třídy před železničním přejezdem v ulici Buničitá ještě ve středu komunikaci skoro ani nepřipomínal. Řidiči tam vlastníkovi silnice i cestářům nemohli přijít na jméno.

„Přes to se nedá jezdit, ničí to auto a tak je to každý rok,“ stěžuje si řidič středního věku. „Je to strašné, už jsem málem ztratila kolo,“ dodává námi oslovená řidička.

Vratimov však s nechvalně proslulou silnicí nemůže dělat nic, cesta je totiž krajská. „Neustále upozorňujeme na havarijní stav této komunikace, ovšem bohužel zatím nedošlo k nějakému řešení,“ poznamenala starostka obce Dagmar Hrudová.

Hned poté, co se Český rozhlas Ostrava začal o tento poničený úsek silnice více zajímat, začali na něm silničáři díry opravovat. Vedoucí ostravského střediska Správy silnic Moravskoslezského kraje Marek Melichárek ale potvrdil, že jde o pouhé provizorium.

„Jakmile počasí dovolí, tato silnice se vyspraví a následně bude v rámci evropských fondů zcela vyspravena,“ ujistil.

Vratimovská silnice ale není v našem regionu jediná, která se hemží výtluky. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Miroslava Nováka lze ale poničené cesty v mrazu opravovat jen stěží.

„Směs, která je k dispozici v zimním období, je provizorním řešením na jeden týden. Definitivní opravy začnou až po ukončení zimy,“ upřesnil Novák.

Moravskoslezský kraj spravuje celkem 2700 silnic II. a III. třídy. Podle posledních odhadů odboru dopravy je na urgentní opravy zapotřebí zhruba 200 milionů korun. Ty ale v krajské pokladně nejsou.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio