Z chráněné Grossmannovy vily v Ostravě budou reprezentativní prostory

14. leden 2017

Prvorepubliková památkově chráněná vila ostravského stavitele Františka Grossmanna se dočká rekonstrukce. Ostrava, které patří, zahájila přípravu na její památkovou obnovu. Poté v ní budou reprezentativní prostory. Náklady město odhaduje na více než 40 milionů korun.

Grossmannovu vilu z roku 1923 obcházíme s památkářem a historikem architektury Martinem Strakošem. „Tady je průjezd, ta garáž tu nebyla. Tady je, myslím, pěkně vidět štuková výzdoba,“ ukazuje Strakoš.

Vila stojí vedle krajského úřadu, naproti je park, kde byl dříve hřbitov. Na vstupních dveřích je pozůstatek posledního využití – oprýskaná cedule Školní družina. Vila je zchátralá, ale zachovala si autentickou podobu.

„Ona je zajímavá jednak svou velikostí a potom z umělecko-historického hlediska. Je to na svou dobu dost konzervativní stavba, ale je opravdu velmi bohatě zdobená. On ten Grossmann klad velký důraz na přepych a reprezentativnost. Pojal to ve velkolepém stylu,“ vysvětluje památkář.

V jakém uměleckém stylu je vila postavená? „U ní bychom mohli říct, že je to art deco. Důraz na dekor, na detaily. Jsou tady motivy klasicizující a uvnitř, kde je celá řada různých ozdob, dekorativismus,“ popisuje Martin Strakoš.

Tragický konec

Stavitel tady prožil se svou ženou jen deset let. Konec byl tragický. Přišla hospodářská krize a mnozí, co si u nich nechali něco postavit, neplatili. Dostali se do dluhů a řešili to sebevraždou.

Město chce po rekonstrukci vilu používat jako reprezentativní prostory

„Napsali i dopis na rozloučenou, ve kterém vysvětlují, že tlak věřitelů byl tak velký, že to nemohli vydržet,“ připomíná památkář.

Nová naděje

Město se před několika lety marně snažilo vilu prodat. Současné vedení rozhodlo, že ji opraví a bude využívat.

„Nakonec jsme nepřišli na nic jiného než z vily vytvořit rezidenční prostor, aby sloužila jak pro jednání, a také aby měla určité ubytovací kapacity pro VIP návštěvy,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

Rekonstrukce rozsáhlého objektu by měla začít v roce 2018.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio