Z ostravské huti odcházejí desítky externích zaměstnanců

11. listopad 2011

V ostravském ArcelorMittalu přišly o práci desítky agenturních zaměstnanců. Českému rozhlasu Ostrava to potvrdil majitel externí firmy. Jde například o jeřábníky nebo skladové dělníky.

Majitel externí firmy Petr Holub říká, že propouštění agenturních zaměstnanců souvisí s poklesem zakázek ArcelorMittal. „To propouštění nebylo vždycky až v takovém rozsahu. Když se objevil nějaký pokles výroby, tak to nebylo v takové výši. Myslím, že je vidět, že výroba ve světě je naplněná a je pokles v té výrobě,“ dodává.

Mluvčí huti Věra Breiová propouštění agenturních zaměstnanců potvrzuje, mluví ale o nižších počtech. „Pokud mluvím za ArcelorMittal Ostrava, tak počet agenturních zaměstnanců, o které jsme snížili stavy, je do padesáti lidí. Situace není jednoduchá, sledujeme situaci na trhu. Zakázkovost se mění z týdne na týden, z měsíce na měsíc a nikdo vám neřekne, jaká bude v příštím měsíci,“ upozorňuje mluvčí.

Nicméně podnikatel Petr Holub uvedl tyto počty: „Vzhledem k poklesu výroby se jednalo zhruba asi ze závodu 14 o padesát zaměstnanců a ze závodu 15 momentálně asi o dvacet zaměstnanců. Jedná se o jeřábníky, skladové dělníky, kde se dělá expedice. Přímo ve výrobě.“

Odborový předák huti Vítězslav Prak upozorňuje, že agenturním zaměstnancům nejsou odbory schopny zajistit žádnou pomoc. „Je to tragédie pro ty lidi, protože jsou to lidé, kteří mají rodiny, nějaké finanční závazky a nemají to vůbec jednoduché. Hlavní zdůvodnění je to, že nejsou zakázky,“ krčí rameny předák.

Ostravský primátor Petr Kajnar potvrdil, že v minulých dnech už jednal s odboráři huti. Tvrdí, že Ostrava se musí soustředit na průmyslové zóny, aby lidé při hledání práce nebyli odkázáni pouze na těžký průmysl.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu