Za 11 let starou loupež dostal muž u soudu 10,5 let

15. červenec 2005

Loupež, která se podobá přepadení na Divokém západě - tak charakterizoval ostravský soudce jedenáct let starou kauzu, ve které dnes vynesl verdikt. Do vězení poslal posledního ze skupiny pachatelů, kteří na Slovensku přepadli vůz převážející v přepočtu téměř osm miliónů českých korun. Byli maskovaní a měli zbraně. Pavel Cakirpaloglu má za mřížemi strávit deset a půl roku.

Komplicové Pavla Cakirpaloglu si už verdikty českých nebo slovenských soudů vyslechli dříve. Měli svým vozem zkřížit cestu autu, které převáželo miliony. Šlo o výplaty do jednoho slovenského podniku. Předseda senátu Jaroslav Málek řekl, že nemá pochyby o vině obžalovaného. Sedmičlenná parta lupičů byla podle něj dobře organizovanou skupinou.

"Byla vlastně organizována přes hranice dvou států, kdy jak osoby tak i peníze měly opustit území Slovenské republiky, dostat se zřejmě do Frýdku-Místku nebo kamkoli jinam na naše území, kde následně mělo dojít k dělbě," upřesnil Málek.

Krajský soud

Obhájce Václav Erban s verdiktem nesouhlasí. Soud podle něj neměl uvěřit svědkům, kteří byli za přepadení sami odsouzení. "Vina je budována na výpovědi loupežníka, který byl sám za loupež odsouzen. Svědčí to o tom, že důkazy jsou dosti slabé a pochybné."

"Jednoznačně a bezpečně obžalovaného identifikovaly a potvrdily v jakém rozsahu se na trestné činnosti účastnil, včetně instrukcí, které jim ke spáchání činu předal," oponuje předseda senátu Jaroslav Málek, který považuje i takové svědectví za pravdivé. Naopak neuvěřil svědkyni obhajoby, která odpřísáhla, že obžalovaný byl v den přepadení s ní doma.

Pavel Cakirpaloglu žil po loupeži poměrně klidným životem. Tehdy se ještě jmenoval Kozel. Odjel do Řecka, změnil si jméno, vrátil se domů s řeckými doklady a dokonce založil cestovní kancelář. Policisté ho zatkli loni v červnu na letišti, když chtěl odcestovat zpátky do Řecka.

Obžalovaný se na místě proti rozsudku odvolal.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu