Za nové rozpočtové určení daní demonstrovalo v Ostravě na 120 starostů

5. září 2011

Před ostravským magistrátem dnes demonstrovali starostové obcí z celého Moravskoslezského kraje. Podpořili tak chystané změny v přerozdělování daní. Chystaná novela jim má totiž přinést do pokladen více peněz. Větším městům ale naopak ubere.

Podporujeme novelu zákona o rozpočtovém určení daní - s takovými hesly na transparentech přišlo před Ostravský magistrát na 120 starostů.

„My v obci ještě nemáme kanalizaci. Jsme mezi dvěma přehradami – Žermanickou a Těrlickou a pouštíme veškerý odpad do těchto přehrad. Tyto peníze bychom využili jak na zřízení kanalizace, tak bychom stavěli chodníky. Máme školu, kterou musíme financovat,“ říká starosta Dolních Domaslavic Pavel Postůvka.

Malé obce proti velkým městům postavila novela zákona chystaná ministerstvem financí. Do kas obcí má přinést více peněz, v Ostravě ale naopak bude v rozpočtu chybět 900 miliónů korun a podle primátora Ostravy Petra Kajnara Moravskoslezský kraj jako celek přijde o půl miliardy korun.

„Podle našich propočtů Moravskoslezský kraj by tímhle rozpočtovým určením daní měl přijít o půl miliardy korun a tam je třeba říct, že na jednoho obyvatele Moravskoslezského kraje už je dnes nejmenší daňová dotace, to znamená 3,6 - zatímco průměrná je někde kolem pěti šesti,“ upozorňuje primátor.

I Ostrava tak bojuje proti novele zákona všemi prostředky. Město rozpoutalo například masivní kampaň za půl milionu korun. Petr Kajnar si navíc dnes také pozval 15 moravskoslezských poslanců a snažil je přesvědčit, aby pro návrh ruku nezvedli.

Například poslanec za Věci veřejné Jiří Rusnok je ale i přes argumenty vedení Ostravy připravený hlasovat pro změnu. „Více se přikláním k té většině, to znamená k starostům menších obcí,“ říká poslanec.

Plně za novelou navrhovanou ministerstvem financí stojí i TOP 09. Někteří poslanci z ODS ale chtějí ještě zdroje hledat jinde.

O návrhu na vládní úrovni by se mělo rozhodovat na podzim.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio

Více z pořadu