Za podvody s řidičáky v Ostravě policie stíhá už devět lidí

5. listopad 2010

Devět lidí z Ostravy už stíhají policisté za korupci při vyřizování řidičáků. Ke stávající třem teď přibylo pět dalších. Obviněni jsou z toho, že za úplatek umožnili šoférům získat řidičské oprávnění. Trestnímu stíhání čelí úředníci magistrátu a také instruktor i provozovatel autoškoly.

Korupční skandál otřásl Ostravou. Ukazuje se, že do kauzy, kdy se dal řidičák získat bez jakýchkoliv potíží za úplatu, je zapleteno více lidí. Ostravská opozice žádá, aby radnice zpřísnila výběr úředníků.

Navíc se spekuluje, že řidiči, kteří za úplatek průkaz získali, by mohli o doklad přijít. „Mohlo by samozřejmě dojít i k odnětí těch získaných řidičských oprávnění,“ nevyloučil šéf odboru, kde ke korupci docházelo, Dalibor Mozdřeň.

Tři zkušební komisaře zatkli kriminalisté přímo v budově magistrátu a odvedli je v poutech. Teď k nim přibyli další obvinění ve věku 37 až 53 let. „Kriminalisté rovněž vyslechli podezřelé osoby,“ potvrzuje policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM) chce, aby radnice lépe vybírala úředníky na takové posty. „K dobrému image to nepřispívá ani městu Ostrava,“ říká.

S tím souhlasí i šéf dopravního odboru magistrátu Dalibor Mozdřeň. „Určitě je to podnět k zamyšlení se nad výběrem při obsazování takovýchto míst. Budeme se snažit, aby reputace v očích občanů byla napravena,“ ujistil.

Státní zastupitelství uvalilo na případ embargo, takže se veřejnost nedoví, jestli žalobkyně žádá pro nově obviněné vazbu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu