Za přepadávání heren padly překvapivě nízké tresty

2. září 2011

Za loupežná přepadení heren vyměřil dnes Krajský soud v Ostravě překvapivě mírné tresty. Jednomu z mladíků uložil l dvouletou podmínku se zkušební lhůtou pět let. Druhého obžalovaného poslal na čtyři roky do vězení, přitom byl ohrožen sazbou od pěti do 12 let.

Nemůže spát, má úzkostné stavy, bojí se jít do práce. Tak žije jedna ze servírek, kterou mladíci v herně přepadli. Na hlavu jí mířili maketou zbraně a vystrašili cvaknutím spouště.

Soudce Miroslav Mucha oběma lupičům uložil nízké tresty. Prohlásil, že jde o učebnicový příklad, kdy justice musí zohlednit polehčující okolnosti.

„Soud zde zohlednil zcela specifické okolnosti případu a obžalovaní se oba k činu doznali, přihlédl k jejich věku, k jejich omluvě všem přepadeným osobám. Dále přihlédl k tomu, že byla zaplacena škoda,“ upřesnila mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Předseda senátu také uvedl, že bez přiznání obžalovaných by se podařilo prokázat jen minimum případů z celé série. Důkazy podle něj nebyly dost průkazné.

Státní zástupkyně Jarmila Alizeyová s nízkými tresty nesouhlasí a zvažuje odvolání. „Obecně nesouhlasím s odůvodněním soudu, které zaznělo v jednací síni. Doznání samozřejmě má vliv na výši uloženého trestu, nicméně by nemělo vést k bagatelizaci spáchané trestné činnosti,“ říká státní zástupkyně.

Naopak Zbyněk Lakomý, obhájce jednoho z mladíků, si rozsudek pochvaluje. „Účelem celého trestního řízení není jen samotná sankce, ale také i otázka jakéhosi výchovného působení do budoucna.“

Během šesti loupeží získali mladíci přibližně 300.000 korun. Část způsobené škody už zaplatili. Peníze poskytla matka jednoho z nich.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu