Za téměř 20 milionů korun vzniká v Bohumíně nový lesopark

26. červen 2020 12:05

Bagry a buldozery obsadily v těchto dnech asi 13hektarovou plochu na kraji Bohumína na Karvinsku. I když to tak momentálně vůbec nevypadá, ještě letos tady vznikne úplně nový lesopark. Bude to další velká zelená oblast, která by měla pomoci celému městu. Například kvůli smogu.

Vlastimil Štoček, vedoucí stavby, otáčí mapou budoucího lesoparku tak, aby bylo jasné, co kde vlastně bude. Celkem 11 tůní různě hlubokých a z toho, co bagry vydolují, naopak dva nové kopce. Dohromady za téměř 20 milionů korun.

„Teď jsme ve fázi kopání největší tůně a navážení na val – jsou to ty největší objemy prací. Déšť, co teď byl, nám dost zkomplikoval život, protože chlapi museli být týden doma. Teď musíme přidat, protože po nás nastupují výsadby a my musíme připravit všechny lokality,“ dodává Štoček.

Lesopark Na Panském; vizualizace

V plánu je vysazení 4 tisíc stromů a keřů. „Nebude tady žádný mobiliář typu laviček, protože je to opravdu lesopark. Takže co nejbližší přírodě. Má to být taková druhá zelená plíce Bohumína. Tou první je park Petra Bezruče, který vznikl před sto lety. A pro budoucí generace budujeme právě tu druhou zelenou plíci,“ dodává mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Velkou výhodou je, že tady v celém městě je velmi vysoká hladina spodní vody, která se tlačí nahoru, takže tůně by měly přečkat i další případný nápor sucha. Lesopark by měl být hotový na podzim.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související