Za tragédii na dole ČSM může přírodní jev. Vyšetřování tak končí bez obvinění

6. leden 2023 02:46

Policie uzavřela po čtyřech letech vyšetřování neštěstí na dole ČSM na Karvinsku. Před Vánoci roku 2018 vybuchl v podzemí metan. Ve více než 800metrové hloubce začalo hořet a 13 horníků nemělo šanci na přežití. Vyšetřovatelé potvrdili, že se tragédii nedalo zabránit a že ji nikdo nezavinil.

Neštěstí způsobil přírodní jev. Policie případ odložila. Ke stejnému závěru dospěli čeští i polští vyšetřovatelé. Podle jejich zjištění šlo o náhlý a masivní výron metanu, mírný otřes a následné tři výbuchy v těsném sledu za sebou. Vyplývá to i z výsledků práce mezinárodního vyšetřovacího týmu, který vznikl v lednu 2019. Novinářům to ve čtvrtek řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Vedení těžební společnosti OKD výsledky vyšetřování uvítalo. „Vyšetřování bylo složité. Do dolu jsme mohli vstoupit až po několika měsících. Celé vyšetřování trvalo víc než čtyři roky,“ řekl Kužel. Dozorující státní zástupce Jiří Foltyn dodal, že délku vyšetřování ovlivnila i koronavirová epidemie, při níž měli vyšetřovatelé omezené možnosti se setkat. Navíc se čekalo na dva znalecké posudky a jejich překlad do polštiny.

S tím souhlasila zástupkyně polské prokuratury Joanna Smorczewská. „Bylo potvrzeno, že nedošlo k zavinění ze strany pracovníků. Bylo vydáno stejné rozhodnutí z jedné i druhé strany,“ uvedla. Policie případ odložila. „Nebylo zjištěno porušení bezpečnostních předpisů. Výbuch byl způsoben hornickou činností, ale nezaviněný lidskou vůlí,“ uvedl komisař karvinské policie Pavel Ondruch.

Dodal, že událost byla náhlá a pracovníci v podzemí na ni nemohli včas reagovat. Podle něj navíc byla před událostí v provozu všechna instalovaná čidla na měření koncentrací metanu. Ta vyšší koncentrace nezaznamenala. „Čidla byla funkční. Neprokázalo se, že by s nimi někdo manipuloval,“ uvedl Ondruch. Právě o možné manipulaci s čidly či jejich zakrývání hovořili těsně po tragické události příbuzní některých polských horníků. To ale ihned odmítlo vedení těžební společnosti. Nyní to potvrdily i výsledky vyšetřování.

Podle výsledků za neštěstím stála souhra několika okolností. Jednou z nich byl geofyzikální jev, tedy mírný otřes a výron velkého množství metanu. Výbuch pak způsobila ocelová tyč, která se v té době namotala na kombajn a její část třela o jinou kovovou součást vybavení dolu. Třením vznikla jiskra, která iniciovala výbuch.

Mluvčí OKD Naďa Chattová uvedla, že pro firmu je důležité, že závěr policejního vyšetřování potvrdil, že společnost nijak neporušila bezpečnost práce. „Událost z roku 2018 nám však stále připomíná, jak moc je hornictví náročná a specifická činnost s nepředvídatelnými riziky. Bezpečnost práce našich zaměstnanců je pro nás stále absolutní prioritou a věříme, že k podobnému neštěstí už nikdy nedojde,“ řekla.

Čtěte také

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo 20. prosince 2018 přibližně 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků – 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. Příčiny výbuchu zjišťoval mezinárodní tým.

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři těla. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchu vzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. V dubnu záchranáři vynesli z podzemí těla pěti horníků, která byla na začátku důlní chodby. V květnu vynesli poslední čtyři mrtvé z dobývacího prostoru, takzvaného porubu.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončilo, protože se dlouhodobě nevyplácela. V současné době se uhlí těží jen v Dole ČSM, kde se před čtyřmi lety neštěstí stalo. Ukončení těžby se původně plánovalo do konce roku 2023. V prosinci ministerstvo financí a vedení firmy oznámily, že těžit se zde bude do konce roku 2025. V příštích třech letech chce OKD vytěžit 3,6 milionu tun uhlí.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související