Za výrobu pervitinu poslal ostravský soud do vězení dva muže

7. únor 2018

Kriminalisté loni v Moravskoslezském kraji odhalili čtyři desítky varen pervitinu. Právě tato droga spolu s marihuanou dominuje černému trhu. Jeden z takových případů teď uzavřel Krajský soud v Ostravě. Do vězení poslal dvojici výrobců pervitinu. Jednomu z obžalovaných vyměřil 9,5 roku za mřížemi, druhému o rok méně.

Oprechtice na Frýdecko-Místecku. Právě tam v rodinném domku našli kriminalisté dokonalou laboratoř na výrobu pervitinu. Objevili tam třeba digitální váhy a hromadu léků, ze kterých drogu pachatelé dělali. Podle státního zástupce Mariána Máchy obžalovaní v domku vyrobili minimálně 1,5 kg pervitinu.

„Je zřejmé, že věc, která byla projednávána, byla závažná, a to zejména v důsledku rozsahu a množství omamných a psychotropních látek, které byly vyráběny, jakož i které byly připraveny či drženy k další výrobě,“ uvedl žalobce.

Rozsudek ještě není pravomocný. Hlavním obžalovaným je Richard Mencner. Jeho advokát Tomáš Štípek zvažuje odvolání.

„Sazba je osm až 12 let, takže jestli máme 9 a půl roku, tak počítáme, že bychom mohli mít trest nižší. On to doznává, ale ne v tom rozsahu, ve kterém byl uznán vinným. Je přesvědčen, že ten rozsah byl daleko nižší,“ dodává advokát.

Podle aktuálních policejních statistik vzaly drogy loni život čtyřem lidem v kraji, z toho dvě oběti zemřely právě kvůli pervitinu. „Můžou mít takzvané toxické psychózy, to znamená, že uživatel může halucinovat, slyšet hlasy a podobně. Může mít stihy, paranoidní představy,“ hovořil už dříve o nebezpečí pervitinu národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Policisté v kraji loni kvůli drogám obvinili přes čtyři stovky pachatelů.

autor: ada
Spustit audio