Za žhářský útok v ostravské Bedřišce padly podmíněné tresty

10. prosinec 2010

V Ostravě dnes padl překvapivý verdikt za žhářský útok v kolonii Bedřiška. Krajský soud vyměřil dvěma obžalovaným pouze podmíněné tresty a nařídil, aby je dozorci okamžitě pustili z vazby. Rozsudek ještě není pravomocný.

Jde o nezletilého mladíka, který na jaře letošního roku hodil do domku rómské rodiny zápalnou láhev. Jeho matku soud potrestal za to, že o činu předem věděla a přitom mu nezabránila. Státní zástupkyně původně navrhovala, aby za pokus vraždy oba skončili ve vězení.

Otec napadené rómské rodiny Dušan Podraný po rozsudku neskrýval zklamání. „Syna měli odsoudit. Neměl tam tu láhev házet. Bude nám nadávat - černí ať shoří a potom ho pustí domů. To tak nejde,“ řekl Podraný.

Mladíkovi soud udělil tříletý podmíněný trest za pokus o obecné ohrožení, navíc mu nařídil ochrannou výchovu. Do 18 let tedy bude v ústavu. Matka dostala podmíněný trest 18 měsíců. Soud oběma stanovil zkušební dobu na tři roky.

Motivem jejich jednání byly podle oficiální verze sousedské spory. Rasový motiv se údajně policii při vyšetřování případu nepodařilo prokázat.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu