Žabeň na Frýdecko-Místecku chce být od blízké celulózky chráněná pásem zeleně

4. červen 2018 08:55
Zprávy , Zprávy

Žabeň na Frýdecko-Místecku chce, aby domky od celulózky dělil kilometrový pás zeleně. První stromy a keře by továrna měla sadit už letos na podzim.

O masivní výsadbu zeleně usiluje Žabeň na Frýdeckomístecku. Sousedí totiž s velkou celulózkou Lenzing Biocel Paskov, která obyvatele zatěžuje hlukem a prachem. Firma navíc plánuje areál rozšířit směrem k obci. Radnice proto požaduje, aby celulózka v následujících pěti letech do výsadby stromů a keřů investovala 5 milionů korun.

Jestli k takové dohodě dojde, zatím není jasné. Továrna ale ujišťuje, že ji na životním prostředí záleží a že do jeho zlepšení dlouhodobě investuje.

„Jsme v katastru obce poblíž Biocelu, před námi je velká hromada štěpky, která se v plánech firmy má přiblížit o dalších 120 metrů obci Žabeň,“ ukazuje starosta Žabně David Hejneš (Občané pro Žabeň).

Domky jsou jen kousek od továrny, radnice proto požaduje, aby v tomto místě nechala celulózka vysadit 20 metrů široký a zhruba kilometr dlouhý pás stromů a keřů. „Tak, aby odhlučnily, pomohly snížit prašnost. Všechno je to samozřejmě na jednáních obce a Biocelu Paskov. My za obec doufáme v to, že by se na podzim už mohlo sadit,“ dodává starosta.

Žabeň láká k rodinnému výletu novou přírodní zahradou s relaxační zónou

Přírodní zahrada a dětské hřiště v Žabni

Houpačky, prolézačky, lanová dráha, nebo také vrbový labyrint, lavičky, altán a pískoviště pro nejmenší. To vše nabízí Přírodní zahrada s odpočinkovou zónou, kterou vám představíme v obci Žabeň.

S velkou továrnou se vesnice s 800 obyvateli sžívá už 35 let. Na zeleň jsou tu lidé citliví. „Jak tady na jaře začali vyřezávat křoviska, měli jsme strach, aby je nenapadlo pokácet i ty stromy. Takto je to vlastně odhlučněno. A jestli chtějí vysázet další zeleň, tak je to super,“ říká paní Jana z domku vedle celulózky.

Výsadbu zeleně obec prosazuje v rámci dobrovolné dohody s celulózkou, zástupci společnosti ji ale ještě nepodepsali. Podle mluvčí Kataríny Urbanové o ní ještě jednají. V e-mailu sdělila, že změna systému zpracování a skladování štěpky přinese snížení hlučnosti a prašnosti a že letos počítají s výsadbou 200 stromů do zelené clony v okolí závodu.

autor: iha
Spustit audio