Začalo formální předávání bývalých jatek do majetku Ostravy

24. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Zástupci Ostravy přebírají historická městská jatka. Jako vlastníci se tam podívali poprvé po 22 letech. Město koupilo tuto významnou kulturní památku zpátky od společnosti Bauhaus, které ji v roce 1994 prodalo kvůli stavbě hobby marketu.

Veřejnosti i novinářům jsou jatka zatím uzavřená. Miroslav Stařík z odboru správy majetku Magistrátu města Ostravy, který má na starosti převzetí objektu, tam byl poprvé.

„Je to hodně zanedbané, neopravované, prakticky v havarijním stavu. Nevím ale, jestli se to dá k něčemu využít. Je to kulturní památka, takže bude muset,“ říká Stařík.

Bauhaus zastupoval Jiří Heczko. „Je to zakonzervováno v takovém stavu, v jakém se to kdysi převzalo. Na střeše se udělala asfaltová krytina a zabezpečilo se to proti bezdomovcům, aby nedošlo k další devastaci,“ říká Heczko.

Památkáři se do jatek teprve podívají. Naposledy tam byli před skoro třemi lety.

„Předmětem té kontrolní prohlídky by mělo být posouzení, v jakém stavu jsou ty památkové hodnoty, jednotlivé autentické detaily a zda není nutné učinit nějaká opatření, která by směřovala k nějakému okamžitému zlepšení stavu,“ říká ředitel pobočky Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Předávání majetku skončí do konce srpna. „Musí nám dodat ještě některé podklady. Až budou kompletní, podepíše se předávací protokol. Ke konci měsíce, k 31. 8. bude ten protokol podepsán,“ potvrzuje Miroslav Stařík.

Spolu s jatkami město koupilo také bývalých obchod Bauhausu. Z toho by už brzy měla být galerie současného umění.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio