Začalo to telefonem z banky, který ale nebyl z banky. A paní přišla o půl milionu

4. červen 2021

Sedmdesátiletá paní si šla vybrat peníze k bankomatu a zjistila, že jí chybí půl miliónu korun. A tak se do toho pustili kriminalisté a zjistili, že zmíněnou paní v březnu kontaktoval třicetiletý podvodník z Havířova.

Dostala esemesku, že ji budou za chvíli volat z banky a následně jí telefonovala neznámá žena s upozorněním, že její účet napadli hackeři, a že je nutné učinit opatření. Seniorka se vylekala a poskytla podvodníkům veškeré informace ke svému účtu a platební kartě.

Policejní preventistka Pavla Welnová

„Z jejího účtu pak začaly odcházet částky od stokorun až po statisíce, o čemž seniorka neměla tušení. A to do té doby, než přistoupila k bankomatu a chtěla si vybrat peníze. Tam dostala hlášení o překročení limitu. A tak vlastně zjistila, že jí chybí několik set tisíc korun,“ popisuje policejní preventistka Pavla Welnová.

Seniorka vše nahlásila policii, která jí ještě stihla zachránit 120 tisíc korun. „Dále bylo zjištěno, že třicetiletý muž užíval finance pro svou potřebu a také, že má v rejstříku trestů nějaké majetkové skutky i podvodná jednání,“ dodává Welnová.

Pachateli teď hrozí trest v rozmezí tři až osm let. Ale co paní a její peníze? Jak nenaletět podvodníkům? To nám prozradí další díl Bezpečného průvodce džunglí zločinu. Poslechněte si.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související