Žáci kopřivnických škol budou pod dohledem kamer

27. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Žáky základních škol v Kopřivnici budou hlídat kamery. Umístěny budou nejen na chodbách, ale také ve třídách. Na středních školách v našem kraji je podobný monitorovací systém obvyklý, ale u základních jde v tomto případě zřejmě o první případ.

Plánovaný systém kamerového dohledu má předcházet šikaně a ničení majetku. Zákon o ochraně soukromí to podle vedoucí kopřivnického odboru školství Radomíry Michálkové neohrozí.

"Možná budeme první v Moravskoslezském kraji, ale v žádném případě nejsme první v rámci celé republiky. Jsme teprve v počáteční fázi, kde nejprve zjišťujeme situaci. Zájem ze strany ředitelů našich škol není příliš jednoznačný. Záleží na tom, jak kdo má v které škole možná i kázeňské problémy. Je potom možné ale určitě spravedlivěji rozhodovat, co se kde stalo a jak se to odehrálo," říká Michálková.

Ředitel Základní školy Milady Horákové v Kopřivnici Lumír Pospěch nápad s kamerovým dohledem vítá. "Já jsem přesvědčen o tom, že kamerový systém nám pomůže. A hlavně pomůže ochránit ty slabé," míní.

A jaký je názor pedagogů na objektivy kamer na chodbách a ve třídách? Ptali jsme se na základní škole v Ostravě-Porubě.

0:00
/
0:00

Podle odborníků by mohla mít pozitivní dopad na chování žáků i pouhá přítomnost kamer. K většinou sedmidennímu archivu záznamů by pak mělo mít přístup vedení škol a na požádání také rodiče.

autor: Petr Havránek
Spustit audio