Zájem o alternativní školky roste. Na výběr ale moc není

29. květen 2015
Dobré odpoledne

Rodiče v Moravskoslezském kraji stále častěji hledají alternativní mateřinky. Narozdíl od klasických školek nabízejí výuku, která víc podporuje všestranný rozvoj dětí.

Zájem o alternativní školky roste v celém Česku. Například v Ostravě ale rodiče příliš na výběr nemají. Ve městě zatím funguje jediná waldorfská školka, která nabízí zhruba 40 míst a podle statistik tak patří k nejpřeplněnějším v zemi.

„Je to opravdu jiné. Jsou pozitivní, je to úplně perfektní. Mají individuální přístup k dětem, jsme moc spokojeni,“ pochvaluje si paní Kamila.

Ve waldorfské školce má mladší dceru. Oproti staršímu synovi má podle ní už teď výhodu. „Když on byl ve školce, byl bázlivější a neprosazoval se tak jako dcera,“ srovnává paní Kamila.

Čtěte také

„Kdybych byla malá, tak určitě. Určitě bych nechtěla znovu sedět a mít ruce za zády a poslouchat, co paní učitelka řekne jenom proto, že se jí všichni bojíme,“ odpovídá na otázku, zda by sama šla do podobné školky, kdyby se mohla vrátit v čase.

Zájem o místa je vysoký hlavně v posledních dvou letech. „Minulý rok jsme měli jenom jedno oddělení s maximálním počtem 22 dětí, více jsme nemohli přijmout. Poptávka byla tak velká, že jsme letos otevřeli dvě oddělení, abychom aspoň částečně tuto poptávku pokryli,“ říká učitelka Michaela Švecová.

Nevylučuje, že v budoucnu mateřinka nabídne rodičům ještě další místa.

autor: stj
Spustit audio