Zámek v Bravanticích je v dezolátním stavu a majitel se k jeho opravě nemá

2. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Bývala to vodní tvrz, kterou pozdější majitelé přestavěli na venkovský renesanční zámek. Jenže teď je z dříve výstavního sídla spíše ruina. Zámek v Bravanticích na Novojičínsku je navíc v exekuci. Památkáři a obec se marně snaží přinutit majitele k jednání. Obsílky se ale vracejí a jednatel firmy nereaguje.

Pokud se chcete dostat do nádvoří starého zámku, musíte se doslova prodrat kopřivami a džunglí. Místo je úplně zarostlé.

„Úplně. Ale je to prostě nádherný prostor. Arkádové nádvoří, uzavřené. Tady taky máte všude otevřené dveře. Všude, kde se dá vejít,“ památkářka Markéta Jurašková si rozpačitě prohlíží dvě zchátralé budovy bravantického zámku.

„Řekla bych, že v dnešní době je to už téměř havarijní stav. Krovová konstrukce silně degraduje, stropy jsou propadlé, chybí okenní výplně, ve zdech jsou trhliny,“ dodává památkářka NPÚ Ostrava.

Oba objekty jsou na seznamu nejohroženějších památek v zemi. Kastelán nedalekého zámku Kunín Jaroslav Zezulčík zmiňuje zajímavost bravantického zámku. Jedna z jeho dávných obyvatelek Walburga Kotulínská je na místním hřbitově pohřbena v pytli.

„To se týká krátkého období, kdy císař Josef II. vydává svá různá hygienická nařízení ohledně hřbitovů. Nahé tělo bylo zašito do pytle a tak doslova bez rakve pohřbeno,“ připomíná kastelán.

Y.E.T.Y. z Trnavy a Pecl z Brna

Majitelem zámku je firma Y.E.T.Y. ze slovenské Trnavy. Jejím jednatelem je brněnský právník Ivan Pecl. Ten ale rozhovor pro Český rozhlas s odkazem na údajnou komplikovanost problematiky odmítl.

„Pan Pecl byl u mě naposled v roce 2013, kdy požadoval, ať mu odměříme geometrickým plánem prostor, aby si mohl postavit lešení. A že to začne opravovat. My jsme svoje splnili, bohužel pan Pecl potom couvnul a od té doby jsme už o něm nevěděli,“ říká na nádvoří zámku nezávislý starosta Bravantic Ivo Kočíš (nez.).

Budova nového zámku v Bravanticích

Obec před 11 lety zámek prodala s tím, že v něm bude dům s pečovatelskou službou, restaurace či hotel. Vlastník se mezitím změnil, jeho přístup k opravě ale nikoliv.

„Společnost Y.E.T.Y. nekomunikuje. My si myslíme, že má fiktivní adresu, protože se nám vlastně jakékoliv nařízení i korespondence vrací zpátky,“ potvrzuje památkářka Markéta Jurašková.

Zámek je více než dva roky v exekuci kvůli dluhu 800 tisíc korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio