Záplavami postižené obce dostávají další peníze

16. červenec 2009

Záplavami postižené obce na Novojičínsku se dočkají další finanční pomoci. Peníze ze sbírky Povodně 2009 budou rozdělovat pracovníci organizace Člověk v tísni, kteří v obcích zmapují situaci a vyhodnotí, komu je třeba vypomoci nejvíce. 56 milionů korun se bude dělit mezi Novojičínsko, Jesenicko a Děčínsko. Dvě třetiny poputují přímo k občanům, zbylou třetinu dostanou obce na obnovu svého majetku.

Rozdělování financí ze sbírky Povodně 2009 bude dlouhodobý několikafázový proces. "V prvním kole chceme, aby rodiny do 14 dnů od první návštěvy dostaly první splátku. V rámci jednoho nebo dvou měsíců bude následovat druhé kolo, kdy budeme kontrolovat, jak rodina s první splátkou naložila a budou se rozdělovat splátky druhé. Budou to desetitisíce korun pro rodinu," potvrzuje koordinátor povodňového týmu Člověka v tísni Jiří Velenský.

Pracovníci už jsou v terénu například v Jeseníku nad Odrou. Za peníze, které má dostat obec, bude třeba vybudovat hlavně další bydlení. "Pro nás je jednou z priorit nízkonákladový bytový dům a doufám, že to bude ku prospěchu všech," dodává starosta Tomáš Machýček. V Životicích u Nového Jičína se byli zástupci organizace Člověk v tísni zatím domluvit a v Kuníně na návštěvu zatím čekají. Finanční pomoc tam přitom lidé potřebují velmi nutně. "Moc toho zatím nepřišlo. Kunín spolu se Šenovem je trochu v pozadí. Čekáme, až na nás přijde řada. V podstatě jsme zase na nule," potvrzuje kunínská starostka Dagmar Novosadová.

Postižené obce pak s dalšími financemi počítají po zaslání vyhodnocení škod Moravskoslezskému kraji, který zpracované tabulky postoupí ministerstvu pro místní rozvoj. Musí tak učinit nejpozději jeden týden po ukončení stavu nebezpečí, tedy do začátku srpna.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu