Záplavy překvapily Novojičínsko, zatím devět obětí

25. červen 2009

Intenzivní deště zvýšily hladiny moravskoslezských řek. Voda z rozlitých toků ve středu doslova zaplavila Novojičínsko. Povodně na severní a střední Moravě si vyžádaly i lidské oběti - dosud se potvrdily informace o devíti mrtvých. Už v noci krizový štáb Moravskoslezského kraje vyhlásil stav nebezpečí, který platí pro Nový Jičín, Bílovec, Kopřivnici a Frenštát pod Radhoštěm.

Na Novojičínsku byly nejvíce postiženy obce Mořkov, Životice a Hodslavice. Hasiči tam museli evakuovat obyvatele rodinných domů. Na Vsetínsku byly zasaženy obce mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm.

"Voda napáchala značné škody v několika obcích, které byly doslova odříznuty od okolního světa. Docházelo k pádům drátů elektrického vedení, některé obce žádaly o kompletní vypnutí elektrického proudu. Ve Stříteži nad Bečvou voda podemlela železniční trať, nechali jsme okamžitě zastavit dopravu," řekl Českému rozhlasu 1 mluvčí jihomoravských hasičů Ivo Mitáček.

Hasiči a armáda pokračují v záchranných pracích, hledají náhradní ubytování pro postižené obyvatele. Kvůli povodním se dopoledne mimořádně sešla bezpečnostní rada státu. Na pomoc vyčlenila 54 milionů korun a rozhodla o nasazení tisícovky vojáků.

Devět obětí na Novojičínsku
Záplavy na Novojičínsku si zatím vyžádaly devět obětí. Tři utonulí byli z Jeseníku nad Odrou a jedna žena utonula v Novém Jičíně-Žilině. Záchranáři se také nemohli dostat k sedmdesátiletému seniorovi v Kuníně na Novojičínsku. Nejdřív se tam dostali hasiči, pokoušeli se muže resuscitovat, ale zemřel. Stejný případ byl v Bernarticích - kvůli záplavám záchranáři nemohli včas přijet ani k osmdesátileté seniorce. Další potvrzený mrtvý je šestačtyřicetiletý muž, který utonul v Životicích u Nového Jičína. V obci Černotín na Hranicku nalezli utonulého muže. Devátou obětí středečních povodní je pětačtyřicetiletý muž z Valašského Meziříčí, který zemřel na infarkt. Několik dalších lidí je nezvěstných.

Proud na Novojičínsku strhl i vysokotlaké plynové potrubí pod mostem, který vede přes říčku Jičínku. Po celém městě se nesl silný zápach unikajícího plynu. Záchranáři kvůli tomu museli částečně evakuovat více než stovku seniorů z domova důchodců. Experti později únik plynu zastavili a staří lidé se mohli vrátit do svých obydlí. Mnozí si stěžovali na zdravotní komplikace, nemohli dýchat a bylo jim nevolno.

Do postižených oblastí raději necestujte
Druhý stupeň povodňové aktivity tedy stav pohotovosti platí na dvou místech Moravskoslezského kraje. Této úrovně dosahuje Odra v Bartošovicích na Novojičínsku a Opava v Opavě. České dráhy vyzývají cestující, aby do oblasti vlakem necestovali. Kvůli zaplaveným silnicím nejezdí ani náhradní autobusová doprava. Pokud už musíte vyjet, doporučují České dráhy obrátit se na telefonní linku 840 112 113 a zjistit aktuální stav.

V několika obcích v noci zasedly krizové štáby. Situace se podle meteorologů nezlepší ani dnes. Především Moravu zasáhnou opět silné deště a bouřky. Mimořádně se sejde i bezpečnostní rada státu. Jednání svolal premiér Jan Fischer.

autoři: mkp , tif , šás
Spustit audio

Více z pořadu