Zavřeme kouř do bublin. Ostravská VŠB-TU zažila souboj mladých vynálezců

13. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Školáci z Moravskoslezského kraje si hráli na vynálezce. Několik měsíců ve školách vymýšleli zlepšováky, které mohou změnit svět. Teď své nápady představili na speciálním tržišti, kde zkoušeli přesvědčit odbornou porotu, že nemají konkurenci.

Školáci ze základní školy v ostravských Michálkovicích mají před sebou plakáty a tvrdí že našli zbraň proti smogu. Speciálně upravené komíny.

„V této vrchní části je umístěn takový roztok, který, když ten kouř stoupá, tak ho uzavře do bubliny a taky částice, které ničí ty škodlivé látky v kouři. A jakmile jsou odstraněny, bublina normálně praskne,“ popisuje Anna.

Doplňují ji další členové týmu a ukazují na displeji počítače vlastní prezentační video. „Chceme, aby to fungovalo u továrních komínů. Ale kdyby se nám později povedlo náš projekt rozšířit, bylo by to fajn i v obytných oblastech,“ vysvětluje jeden ze školáků.

Jedním z porotců je Tomáš Řežáb z vítkovické strojní průmyslovky. Nápad se mu líbí. „Určitě bychom si přáli, aby komíny nevypouštěly, co momentálně vypouští a naše životní prostředí bylo pěkné, zdravé a čisté,“ říká. Na speciálním tržišti přišel také hledat případné nové studenty.

Podobných vynálezů byla v kampusu vysoké školy báňské hned dvacítka. Školáci si krom ovzduší troufli i na vylepšováky pro banky nebo posilovny.

Robotická včela, svítící podlaha...

Našly se ale i nápady jako vystřižené z vědeckofantastických knih. Robotická včela, která uklidí domácnost za vás nebo speciální hodinky, které najdou zatoulané klíče nebo mobily.

Vynalézavost školáků ocenili i odborníci, kteří za nimi vyráželi do škol. „Je to úžasné, protože v tu chvíli si uvědomíte, jak obrovské množství nápadů bylo na začátku a teď zase, takže potenciál je úžasný. Komise, která to bude hodnotit, to bude mít dost těžké,“ říká za pořadatele Boris Holub.

Odborná porota nakonec ocenila nápad michálkovických školáků, kteří škodliviny z komínů zavřeli do bublin. Publikum pak vybralo svítící podlahu, která se při chůzi ve tmě sama rozsvítí a ušetří zdlouhavé hledání vypínače.

autor: stj
Spustit audio