Zdravotní ústav chce měřit škodliviny v pohraničí

27. duben 2010

Čeští experti budou od příštího roku měřit škodliviny v ovzduší i v sousedním Polsku. Dnes o tom jednali zastupitelé Karviné. Právě vzduch v tomto regionu je jeden z nejhorších u nás - lidé dýchají nebezpečné a karcinogenní látky. Oslovení obyvatelé Karviné potvrzují, že špatný vzduch je největším problémem v jejich městě.

Co je příčinou silně znečištěného ovzduší v Karviné? Průmyslové podniky a taky domky, ve kterých lidé topí nekvalitními tuhými palivy, říkají experti. Teď budou moci zjistit, jaký podíl na jedovatém vzduchu má i sousední Polsko. Odborníci se dohodli s polskou stranou, že za hranicemi rozmístí několik měřidel, aby zjistili, kolik škodlivin se do Karviné dostává od našich severních sousedů.

„Abychom věděli, jak ta plocha působí jako celek, měřeno jedním týmem. Samozřejmě se měří i na polské straně, informace se vzájemně i vyměňují, nicméně v současné době se těžko ty výsledky porovnávají,“ potvrdil Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel zatím o této věci v Polsku nejednal. Říká, že to je parketa vlády. „Pokud nedojde k jednáním na česko-polské mezivládní úrovni, moc se toho asi nezmění. Ale věřím, že věci se někam pohnou a že i polská strana začne trošku více dodržovat limity a zpřísňovat je,“ dodává primátor.

Experti potvrzují, že stejně jako z Polska fouká na Karvinsko často jedovatý vzduch, děje se tak i přesně naopak. Z české strany míří k našim severním sousedům vzduch plný toxických a karcinogenních látek.

Projekt je naplánován na pět let, a měření by tak mělo trvat až do roku 2014. Cílem je pak také navrhnout opatření, která by imisní situaci mohla zlepšit. Podle Jiřího Bílka jsou náklady asi 40 milionů korun a projekt by mohl být podpořen z evropských fondů. O jeho případném schválení by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu