Zdravotníci v kraji nemají o očkování proti chřipce zájem

3. prosinec 2009

Vytipovaní zdravotníci v Moravskoslezském kraji zatím nemají o očkování proti prasečí chřipce zájem. Očkování je určeno hlavně lékařům a sestrám z infekčních oddělení a z pracovišť ARO a JIP. Vakcinační centra, kterých je v kraji 22, jsou většinou prázdná.

V této fázi bylo pro zdravotníky Moravskoslezského kraje vyčleněno téměř pět tisíc očkovacích dávek. Většina stále čeká na použití. Vytipovaní zdravotníci zatím o očkování zájem nemají.

"V tuto chvíli můžeme říci, že zájem odpovídá zhruba deseti procentům toho, co by vakcinační centra mohla naočkovat," říká Hana Buryová z oddělení zdravotní péče Krajského úřadu v Ostravě.

Kromě vakcinačních center očkují vybrané pacienty praktičtí lékaři. Ti už například v Ostravě první fázi očkování skončili. Každý doktor měl deset očkovacích dávek. Vakcinace byla bez problémů.

"Nikdo z vakcinovaných pacientů se nám nepřihlásil, že by měl nějaké nežádoucí účinky nebo alergickou reakci nebo nějaký otok v místě vpichu. Takže předpokládám, že všechno proběhlo naprosto v pořádku," potvrzuje lékařka Marie Manoušková.

Středečním rozhodnutím vlády vznikla další velká skupina lidí, která má na očkování nárok. Jde o těžce nemocné děti od 10 do 17 let.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu