Ze Slezské nemocnice odchází přes 90 lékařů

26. leden 2011

Těhotné ženy na Opavsku zoufale shánějí místo, kde porodí. Kvůli hromadnému odchodu lékařů by totiž v březnu nemusela fungovat porodnice ve Slezské nemocnici. Ze 155 lékařů tam dalo výpověď 93 doktorů.

Ve svízelné situaci je i nastávající matka Lucie, která má termín porodu zrovna počátkem března. „V pokojíku máme zatím naskládané věcičky pro miminko, výbavička je v podstatě celá hotová,“ prochází se pokojíkem nastávající maminka.

Jednatřicetiletá Lucie je lékařka. Ještě donedávna pracovala na dialýze v opavské nemocnici. Protest kolegů podpořila. Pak zjistila, že je těhotná a rodit má v březnu. Jenže neví kde.

„Teď je to taková situace, že jsem i na druhé straně bariéry. A uvědomuji si, že to opravdu může přinést problémy pacientům. A konkrétně i mi. Ale na druhé straně té akci fandím, takže mám teď takové dilema. Nevím, do které nemocnice mám jít, ani jak to dopadne,“ dodává.

Jeden z protestujících opavských lékařů Dalibor Hudec potvrzuje, že nervozita ze strany pacientů stoupá. „Ale kdybych byl v té situaci jako maminka nebo otec, tak určitě v prvé řadě dost intenzivně řeším s pojišťovnou, kam se mám obrátit v případě, že se porod rozběhne v březnu. Druhé místo je určitě kraj jako zřizovatel, který by měl také dát odpověď,“ říká lékař.

V jeho ordinaci je plno. Osmiletý pacient zrovna podstupuje test kvůli špatnému dýchání. „Chodíme sem na prohlídky asi dvakrát ročně. Teď nad tím přemýšlíme doma, jak se ta situace vyvine,“ říká maminka vyšetřovaného chlapce.

„Protože vím, jak ta jednání probíhají, věřím tomu, že se to nějakým způsobem vyřeší. Takže dáváme pacientům dál termíny a domlouváme se s nimi, že potom budou volat a informovat se, jakým způsobem to tady bude fungovat,“ dodává Hudec.

Do nemocnice jezdí s nemocným dítětem i Bronislava Zvědělíková z Vrbna pod Pradědem. Má strach, že od března přijde o lékařskou péči.

„Já těm lékařům samozřejmě rozumím, že by těch peněz chtěli mít více, ale já jako pacient, pokud mám nemocné dítě, tak mě to momentálně nezajímá. Já bych ráda, aby ho někdo vyšetřil, protože pojištění si platíme, nárok na to máme,“ říká paní Zvědělíková.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu