Ze stálého angažmá jsem odešel z existenčních důvodů, říká herec Ladislav Hampl

5. srpen 2019
Herec Ladislav Hampl

Herec Ladislav Hampl prozradil v rozhovoru Xavera, že je rád, když má pracovní příležitosti nejen v zimě, ale i v létě. Proto pracuje na volné noze. Nyní ho můžete vidět na letní scéně Divadla Ungelt i na Shakespearovských slavnostech v Hamletovi. V angažmá byl v Divadle na Vinohradech a v Divadle Na zábradlí, které nosí stále ve svém srdci.

Herec Ladislav Hampl přišel do studia dobře naladěn i přesto, že měl před premiérou na Letní scéně Ungelt ve hře „Jak zabít komika“.  Ve stálém angažmá působil rok v Divadle na Vinohradech a dvanáct divadelních sezón v Divadle Na zábradlí. V současné době si nedovede představit, že by šel do jiného stálého angažmá, je mu totiž dobře na volné noze. V letních měsících hraje i v představení Hamlet, které je součástí Letních shakespearovských slavností.

Prý je opravdový chlap a k tomu nesnesitelně vtipný

Jedna jeho kolegyně o něm prohlásila, že je to opravdový chlap, a ještě ke všemu nesnesitelně vtipný.  Za to prý může podle Ladislava Hampla to, že si rád hraje s češtinou. Svěřil se, že někdy nezná míru, takže občas někoho nechtěně urazí.

Ladislav Hampl a seriály

V televizních seriálech hraje rád, ale od chvíle, kdy je na volné noze, už to pro něj není existenční nutností. Vidět jste ho mohli například v seriálech Vyprávěj, Okresní přebor, Ohnivý kuře, Cesty domů či Lynč. „Musím říct, že nejraději mám série, které mají začátek a konec a ví se to hned na začátku. Člověk si může svoji postavu vystavět, přemýšlet nad jejím charakterem. Ví, kde postava začíná, a kde končí.“

Proč už není v angažmá?

V divadelním angažmá byl rád, vzpomíná především na své kolegy z Divadla Na zábradlí, ale existenční důvody ho svým způsobem donutily přejít na volnou nohu.  Xaverovi prozradil například i to, jaké jsou v divadlech platy. „Na Vinohradech nevím, je to už 15 let, co jsem tam působil. V Divadle Na zábradlí, když jsem odcházel, to bylo kolem 16 000 korun. Přitom jaké máte v Praze výdaje, jste nuceni dělat k divadlu ještě něco jiného, abyste se uživili. To vás vede k tomu být vděčný, že máte příležitosti hrát v dlouhodobých seriálech.“

Pokud se chcete dozvědět, jestli Ladislav Hampl někdy koketoval s myšlenkou, že by režíroval, poslechněte si záznam pořadu.

autoři: Luboš Xaver Veselý , jp
Spustit audio