Zemřel klavírista a pedagog Rudolf Bernatík. Připomeňte si jeho vyprávění v rozhlasových pořadech

27. březen 2024

V sobotu 23. března zemřel klavírní virtuóz a hudební pedagog Rudolf Bernatík (1937- 2024). Jeho práce byla úzce spjata s Ostravou, kde po revoluci 1989 ve funkci děkana stavěl základy také nynější Fakulty umění Ostravské univerzity.

Rudolf Bernatík byl proslulý svou otevřeností, humorem, obrovským přehledem i mimo hudbu, vytrvalostí a skromností, milovaný svými žáky, publikem i kolegy. Také v Osudech se odkazoval na moudro Ilji Hurníka: „Zvědavost je dar!“ A jak dodával Bernatík: „Zájem o vše kolem sebe je základem veškerého úspěchu.“

Rudolf Bernatík slavnostně odhalil svou hvězdu

Rudolf Bernatík také spolupracoval s ostravským rozhlasem, a to bezmála 70 let. Nahrál tady přes 150 snímků a vybíral také koncertní klavír pro rozhlas.

Poprvé se v ostravském rozhlase objevil v roce 1947, klavírní skladby pak natáčel už od studentských let. „Celý život jsem to bral nesmírně vážně, protože hrát se musí vážně a tady to musí být vždycky perfektní,“ řekl v seriálu Ostravská devadesátka klavírista.

Rudolf Bernatík před ostravským rozhlasem

Od úterý 26. března je k uctění památky profesora Rudolfa Bernatíka ve vestibulu Fakulty umění na Černé louce zřízeno pietní místo s kondolenční knihou. Poslední rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna 2024 od 14:00 v ostravském krematoriu ve Slezské Ostravě.

autor: tif
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka