Zemřel vynikající hudebník Jiří Urbánek

18. květen 2009

Ve věku 65 let zemřel významný hudebník a skladatel Jiří Urbánek. Byl jedním ze zakládajících členů ostravského Flaminga a v roce 1967 se stal hráčem na kontrabas a baskytaru v Ostravském rozhlasovém orchestru. Od roku 1981 umělecky vedl Jazzový ostravský rozhlasový orchestr (JORO). Jiří Urbánek zemřel po těžké nemoci v sobotu 16. května.

Jiří Urbánek po celou dobu své kariéry spolupracoval s řadou nejlepších českých hudebníků a orchestrů. Byl například stálým členem Tria Vladimíra Figara. "Mezi předními sólisty českého a slovenského jazzu byli například Laco Deczi, Peter Lipa, Vlasta Průchová, trombonista Svatopluk Košvanec, klavírista Karel Růžička, Emil Viklický a spousta dalších," vyjmenovává hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava Václav Bělohlavý.

V 70. až 90. letech minulého století napsal Jiří Urbánek na 150 písní, hlavně pro Marii Rottrovou, Petra Lipu, Janu Koubkovou, Petra Němce, Danu Vrchovskou. Věnoval se také hudbě k filmům, televizním inscenacím, pohádkám a rozhlasovým hrám.

"Jirka byl vždy velice přesný a byl na sebe velice tvrdý. A tu pořádnost a přesnost vyžadoval i po svých podřízených. Byl to velice dobrý muzikant tělem i duší, patřil mezi přední hráče na basovou kytaru, zejména na bezpražcovou. Vždy na něj budu vzpomínat jako na vynikajícího hráče a výborného člověka," řekl na adresu Jiřího Urbánka hudební režisér František Mixa.

Poslední rozloučení s Jiřím Urbánkem se uskuteční ve čtvrtek 21. května ve 14:30 v kapli v Hradci nad Moravicí.

autoři: tif , Jana Hovjacká
Spustit audio