Změna turistické značky přivedla chatu do potíží

26. září 2009
Zprávy , Zprávy

Turisté v Těšínských Beskydech bloudí. Změnilo se totiž značení turistických tras. Přitom ve starých mapách zůstala původní značka. Správce chaty Skalka si stěžuje na Klub českých turistů. Podle něj zbytečně mění trasy i rozcestníky a tím likvidují podnikání v tisíci metrech nad mořem.

Marek Plinta se rozhodl, že v málo známém místě rozjede svou živnost. Je správcem horské chaty Skalka. Jenže má pocit, že mu klacky pod nohy háže ten, kdo mu má spíše pomáhat - Klub českých turistů.

"Mapa se liší od skutečnosti. Problémy už nastávají. Hostům třeba z Prahy už tady radíme, jak se kam dostat. Značení už tu funkci nesplňuje. A určitě to není banalita. Investujeme tady spoustu peněz do reklamy a propagace a najednou to, co tady bylo léta, zmizí. A úplně zbytečně," říká Marek Plinta.

Toto opatření provedl Alexander Török. V Klubu českých turistů má funkci značkaře. "Bylo to na žádost Lesů České republiky a Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy, protože na vrcholu Velkého Polomu je rezervace tetřevů. Když mi řekli, abych tu trasu přeložil, tak jsem to udělal podle toho, jak oni chtěli," vysvětluje značkař.

Připouští ovšem, že v současné době se turisté v Těšínských Beskydech mohou dostat do nemalých potíží. Trasa červené vede jinudy, ve starých mapách ale zůstala. A mapa nová ještě není.

Renáta Kotalová z Klubu českých turistů v Moravskoslezském kraji připouští, že musí se správcem chaty Skalka jednat. "Značkaři se určitě slepě nedrží těch svých pravidel a předpisů. Vzhledem k tomu, že jsme došli až do takové patové situace, že toto řešíme prostřednictvím rádia, tak určitě jedině osobní setkání všech zúčastněných stran je nezbytné," říká Kotalová.


Další podrobnosti k tématu najdete zde.

autor: ada
Spustit audio