Zoo Ostrava otevřela další část expozice Dálného východu

10. září 2019 05:24

Ostravská zoologická zahrada má novou expozici Zahradní umění Dálného východu. Najdete ji nedaleko vstupu a navazuje na expozici s bonsajemi a vzrostlými tvarovanými stromy, která byla otevřena loni v létě přímo u vstupního objektu zoo.

Vstup do nové části uvozuje zhruba čtyřicet let starý tis doplněný bambusovými tyčemi. Přístupový chodník napříč expozicí pak zdobí například rostliny kumquat, což je citrusům příbuzné ovoce připomínající miniaturní pomeranče. Toto ovoce rostlo na císařských dvorech v Číně.

Expozice Dálného východu v ostravské zoo

„Tato expozice vznikla jako druhá etapa. V podstatě jsme jenom využili toho potenciálu, který tady ve Stromovce máme. Zahradní umění Dálného východu je totiž umění, které vychází právě z té okolní přírody. Není to nic umělého, nic co by bylo ohrazeno zdmi nebo ploty,“ uvedl zástupce ředitele a vedoucí dendrologického oddělení Tomáš Hanzelka.

Budování expozice trvalo zhruba půl roku a muselo se na ni přivézt například asi 30 velkých kamenů s váhou od tří do šesti tun. Součástí jsou i originální nádoby přivezené z Číny, které byly vyrobeny přímo na zakázku pro zoo. Kromě rostlin jsou v nich i drobné ryby. „Na konci expozice můžeme vidět jezero, které je vybudováno jako cirkulující s vodopádem a rybami Dálného východu,“ uvedl Hanzelka.

Čtěte také

Podle něj nelze expozici předem přesně naplánovat. Při její tvorbě se vycházelo z hrubé představy a expozice se dotvářela přímo při jejím vzniku. Náklady na její vybudování byly zhruba milion korun.

„Nejnáročnější byly kameny. Je tady také obrovské množství práce našich lidí, kteří se podíleli na tvorbě suchých kamenných zídek. Tady vlastně s výjimkou kamenné dlažby není použit ani kousek betonu či malty,“ řekl Hanzelka.

Součástí expozice jsou i zvířata, návštěvníci v ní mohou vidět třeba čápa černého, husy labutí nebo koi kapra. Nejpozději do dvou let by zoo chtěla dokončit ještě japonskou zahradu.

Husa labutí
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související