Ostravská zoo otevřela novou expozici pro mangusty trpasličí a dikobrazy jihoafrické

2. červenec 2019 08:10

Ostravská zoo začala chovat nový druh zvířat. Jde o malé roztomilé šelmy -  jmenují se mangusty trpasličí a sdílejí výběh společně s dikobrazy. Novou expozici uvidíte na dálku, protože v ní dominuje červená barva, která má připomínat prostředí národního parku Tsavo v Keni, kde se oba druhy vyskytují.

Chovatelka Jiřina Vrhelová má nová zvířata na starosti a s nimi i nezvyklou pracovní náplň. „Nečekala jsem, že budou dikobrazi dělat tak hluboké a četné díry, které nám dávají zabrat, protože se je snažíme denně zahrabávat, aby zase měli v noci na čem pracovat. Ale jinak je to samozřejmě jejich přirozené chování,“ poznamenala chovatelka.

Ještě než stihla zoo expozici oficiálně otevřít, už má o jednoho člena víc. „Určitě nám udělalo radost, že nám tady nečekaně porodila mangusta. Takže jsme mohli hned sledovat, jak rychle roste, jak se vyvíjí. Mysleli jsme, že si na to budeme muset počkat. Bylo to příjemné překvapení,“ dodala Jiřina Vrhelová.

Mangusty teď čile pobíhají mezi venkovním výběhem a vnitřní částí expozice. Celé stavbě dominuje červená barva, má evokovat krajinu v Keni a tamního národního parku Tsavo. „V Keni je naprosto běžný právě takovýto červený písek a horniny, takže jsme se snažili přiblížit tu podobu a navodit atmosféru Keni,“ říká hlavní zoolog ostravské zahrady Jiří Novák.

Nová expozice Tsavo v ostravské zoologické zahradě

Expozice se nachází u zastávky safari expresu, má zpestřit lidem čekání na vláčky a výběr zvířat se přizpůsobil tomu, že tu bývá někdy rušněji. „Nechtěli jsme tady zvíře, které by trpělo tím množstvím lidí. Oba tyto druhy se s tím rychle vypořádají,“ dodává Novák.

Mangusty trpasličí i dikobrazy jihoafrické chovatelé přivezli do Ostravy z pražské zoo.

Mangusta trpasličí (Helogale parvula)

Je nejmenším zástupcem čeledi promykovitých. Obývá travnaté stepi i suché písčité či skalnaté štěrkové plochy západní Afriky od Etiopie přes Botswanu až po Angolu. Je aktivní přes den. Žije společensky v rodinných skupinách o 20-30 členech vedených dominantní samicí. Mláďata mívá většinou jen dominantní pár, pečují o ně ale všichni členové skupiny. Mangusty se ukrývají, spí a rodí mláďata ve skalních či zemních dutinách, opuštěných termitištích nebo si vyhrabávají vlastní nory. V přírodě kooperují se dvěma malými druhy zoborožců. Zoborožci chytají sarančata a jiný hmyz, který mangusty vyplašily a ty díky zoborožcům vědí dříve o nebezpečí, které zoborožci vidí z výšky.

Dikobraz jihoafrický (Hystrix africaeaustralis)

Spolu s dikobrazem obecným je největším hlodavcem Afriky. Obývá savany a travnaté plochy v jižní Africe. Tělo má pokryté přeměněnými chlupy – bodlinami.  Ty jsou uchyceny v kůži velmi volně. V případě ohrožení se dikobraz naježí a začne bodlinami výhružně chřestit, pokud to nepřítele nezažene, pokusí se ho nabodnout. Občas dochází k uvolnění bodlin, výjimečně i k „vystřelení“, a to prudkým stažením svaloviny kolem bodliny. Je aktivní převážně v noci, přes den odpočívá v doupatech pod kameny nebo v norách po hrabáčích. Špatně vidí, má však velmi dobrý sluch a čich. Mláďata mají hned po narození otevřené oči, vyvinuté zuby a měkké bodliny, které do 10. dne ztvrdnou.

autor: iha
Spustit audio

Související