75 let od osvobození Ostravy. Tvrdé boje připomíná válečný památník v Hrabyni

30. duben 2020 06:40

Přesně před 75 lety, večer 30. dubna 1945, skončila v Ostravě II. světová válka. Osvobození průmyslového centra bylo součástí jednoho z největších vojenských tažení té doby. Takzvané Ostravské nebo také Ostravsko-opavské operace. Padly tehdy desítky tisíc vojáků a stovky civilních obyvatel.  Pietní místo, které tuto operaci připomíná, najdete v Hrabyni u Opavy.

Má letos přesně 40 let. Teď zavřený jediný oficiální Národní památník 2. světové války v Hrabyni na Opavsku. Monumentální stavba na kopci, o který se před 75 lety bojovalo celý týden, samotná obec Hrabyně byla zničené téměř celá.

S vedoucí památníku Kamilou Polákovou jsme v místnosti, ve které se vrátil čas do roku 1945. „V této vitrínce vidíme dvě československé uniformy – jedna je ženská, tři uniformy sovětských vojáků a úplně vzadu také zástupce německé armády. Celý prostor je věnovaný ostravské operaci, protože o ní říkáme, že to byla v podstatě největší válečná operace na území České republiky. Až ta třetí fáze se týkala našeho území,“ připomíná vedoucí.

Příprava československých tanků v hospodářském dvoře Albertovec (mezi Chuchelnou a Štěpánkovicemi) na útok na Ostravu

„Je tady polní kuchyně, ve které vojáci na frontě vařili. Je tady samozřejmě i těžká bojová technika, jsou tady dvě houfnice – sovětská a německá. A je tady maketa rozbořeného domu, je to dům číslo 72 z Hrabyně. A šipka ukazující na Moravskou Ostravu,“ dodává Poláková.

Ostravská operace trvala téměř dva měsíce a na našem území ji provázelo osvobozování Bruntálska, Opavska, Ostravy, to bylo večer 30. dubna, Slezska a celé severozápadní Moravy. Měla to být rychlá tvrdá akce, která ale narazila na tuhý odpor nepřátel, kteří se nechtěli vzdát hlavně dolů, hutí a dalších továren.

Základní kámen

A aby výročí nebylo málo, památník ukáže veřejnosti svůj originální 50 let starý základní kámen z roku 1970. „Doposud byl schovaný před vyhlídkou, a protože lidé na vyhlídku chodí jen s průvodcem, nemohli ho sami doopravdy vidět. Tak jsme se letos u připomenutí těch výročí dohodli, že kámen přestěhujeme právě na toto místo,“ prozrazuje vedoucí památníku.

Velký betonový památník je zatím ale nepřístupný. Otevřít by se měl s ohledem na vládní nařízení 12. května.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související