A proč ne

23. květen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zásahy člověka do přírody toho zpravidla moc dobrého nikdy nepřinesly. Občas se ale objeví výjimka.

0:00
/
0:00

Dějí se to věci na tomhle světě. Tuhle jsem se v novinách (středeční MfD) dočetl, jak se v Americe likvidují staré vagóny newyorského metra. Shazují se do moře! Zbavené všeho, co obsahuje nebezpečné látky, vytvářejí umělé útesy.

V první chvíli jsem jen nevěřícně kroutil hlavou a říkal si něco o ekologických barbarech, ale když jsem četl dále, byl jsem překvapen mile. Ve vagónech se totiž zabydlely ryby a jak se zdá, mají to tam rády. Počet druhů v dané oblasti dokonce výrazně stoupl.

Ale to by nebyla Amerika, aby se z toho všeho nestal byznys. Na místo vyjíždějí hojné komerční rybářské výpravy a o další vyřazené vagóny newyorské podzemky usilují i jiné státy USA.

Zkouším si představit něco podobného v našich podmínkách, ale nejde to. Na druhou stranu - máme tady také své unikáty. Třeba taková halda Ema se stává vyhledávaným místem k procházkám a vyskytují se zde živočišné druhy, které bychom jinde hledali jen stěží.

Ale stejně - ač nad nezvyklou likvidací vozů metra přemýšlím jakkoli, Amerika je pro mne prostě v mnohém bláznivá a nepochopitelná. A příroda? To je mocná čarodějka, která si s člověčím konáním umí poradit. Až ji ale lidi opravdu naštvou, tak je vypudí, lidstvo zkrátka vymře. Koneckonců - proč ne...

autor: tif
Spustit audio