Ivana Šuláková: Vnouče na přání

8. duben 2018
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ježíškova vnoučata mají své pokračování. Unikátní projekt Českého rozhlasu, který v závěru loňského roku spojil tisíce osamělých seniorů se solidárními dárci má své pokračování. Říkáme mu Vnoučata na přání. A proč právě takto?

Projekt Ježíškova vnoučata považuji za geniální. Neříkám to proto, že jeho autorem je moje mateřská firma.  Tvrdila bych to i v případě, že by s ní přišel kdokoliv jiný. Není totiž nic úžasnějšího, než když v tisícovkách zcela neznámých lidí probudíte potřebu někomu pomoci.

V tomto případě šlo o pomoc osamělým seniorům, kteří si k Vánocům přáli většinou malé dárky, zážitky, posezení nad domácí bábovkou nebo jen setkání s lidmi, se kterými by si mohli popovídat. A právě poslední jmenované přání převládalo a inspirovalo Český rozhlas k tomu, navázat na Ježíškova vnoučata dalším pokračováním. Tentokrát s názvem Vnoučata na přání.

Je až neuvěřitelné, kolik starých osamělých lidí by si přálo pravidelně setkávat s jinými lidmi, popovídat si s nimi, zavzpomínat nad fotografiemi z mládí, dozvědět se od nich něco nového, vypít si společně kávu nebo čaj. Prostě prožít spolu pár okamžiků, které mají od slova samota hodně daleko.

A právě toto by měla splnit Vnoučata na přání. Dobrovolníci, kteří chtějí pomoci osamělým seniorům a už teď se registrují na internetových stránkách jeziskovavnoucata.cz. Když se tam podíváte, zjistíte, že ochotní dárci chtějí s osamělými seniory strávit už přes 200 hodin a další stále přibývají.

A taky se tam možná budete inspirovat některým z příběhů, které si tam můžete přečíst nebo poslechnout v našem vysílání. Tento týden to byly příběhy kytaristy Přemka z Karviné, kostymérky Daniely z Orlové, Aničky z Bystřice nebo osamělé Olgy z Darkova, která přichází o paměť.

Co příběh, to lidský osud. Co příběh, to touha po vnoučeti, třeba jen na pár hodin. Někdy je nalezení jejich dárce složitější, než získání peněžního nebo materiálního daru. A o to právě jde – vložit do této pomoci něco jiného než peníze. Vložit do ní kus svého času a srdce. Zkusíte to taky?

autor: š.iva
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.