Ivana Šuláková: Opilé profese

1. duben 2018
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Oficiální materiály Světové zdravotnické organizace uvádějí, že alkohol ročně způsobuje v průměru téměř šest procent všech úmrtí na světě. To je kolem 3,3 milionu lidí, kteří kvůli němu přijdou o život. A nejde přitom o žádnou diagnózu!

Konzumujeme ho už po tisíce let a každý z nás ho snáší jinak. V malých dávkách způsobuje euforii a ve větších deprese, ztrátu koordinace, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. I přesto ho někteří lidé popíjejí až příliš. Právě blížící se velikonoční pondělí je toho důkazem. A nejen svátky jara. Někteří slaví kdykoliv je to napadne a ještě k tomu v práci!

Médii před pár dny prosvištěla zpráva o lékařce, která ošetřovala pacienty úplně opilá. Sama dokonce policisty zavolala s odůvodněním, že nějaký muž pod parou obtěžuje v čekárně její pacienty. Přivolaní strážci zákona nakonec zjistili, že notně opilá je sama lékařka.

Tento týden na základě telefonátu z tísňové linky zakročili znova – v další ordinaci – v Ostravě. Bylo teprve poledne a ordinující lékařka nadýchala tři promile.

Říkáte si, že každý z nás má nárok na občasnou slabost a že dokážete být tolerantní i k příležitostné opilosti? Ano, samozřejmě. Jen se nikdy nesmí odehrávat za volantem, před žáky ve škole, v ordinaci a vlastně všude tam, kde jsou v sázce životy a zdraví.

A když se na to podívám z pohledu potenciálního zaměstnavatele, budu ještě přísnější – popíjení alkoholu mi vlastně vadí v jakémkoliv zaměstnání.

A tak, moji milí, až si budete zítra užívat šmigrustu, pomlázky, oblévačky a dalších zvyků spojených s velikonočním pondělím, myslete taky na to, že hned následující den je pracovní a možná v něm budete řídit auto, výrobní linku nebo partu lidí. A vůbec nejde o to, jestli vás při činu přistihne nějaký nekompromisní policista hlídkující u silnice. Jde o to, že alkohol prostě do práce nepatří.

Ostatně dovedete si představit, že vám právě tuto mou poznámku servíruji po několika velkých panácích? Já tedy rozhodně ne. Obávám se, že bych nezvládla ani: Hezkou velikonoční neděli vám přeje Ivana Šuláková!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.