Ivana Šuláková: Poděkuj horám

13. květen 2018
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Beskydy jsou v tomto ročním období moc hezké. Všude raší zeleň a horské louky jsou plné květů. Jenomže je zdobí, respektive hyzdí, i něco jiného – odpadky. Nechali je tu lidé, kteří sice chodí do přírody, ale vážit si jí neumějí. Dokáží to ovšem stovky dobrovolníků, kteří tento týden vyrazili do Beskyd poděkovat horám.

Sešli se už počtvrté, ale nepřinesli s sebou piknikové deky ani špekáčky na opékání. Popadli rukavice a černé a žluté igelitové pytle a z osmi startovacích míst vyrazili do Beskyd na tamní nejrozsáhlejší úklidovou akci. Pět hodin křižovali turistické trasy a sbírali vše, co do přírody nepatří – obaly od potravin, PET lahve i skleněné pozůstatky alkoholových mejdanů pod širým nebem.

A možná jste je taky potkali, jak s oněmi naplněnými pytli utíkají. I to bylo ve scénáři úterního dopoledne pořádaného spolkem Čisté Beskydy. Ten totiž kromě úklidu hor připravil pro milovníky sportu i tři lehké běžecké trasy pod dohledem elitních běžců a reprezentantů. Společným tréninkem s pytli v ruce měli poukázat na původ celé akce, za jejímž vznikem stojí právě běžci, kteří v Beskydech na svých trasách vídají odpadky všeho druhu.

Při všem tom čištění lesů, luk a strání nakonec přeci došlo i na ty špekáčky a piknik. Nešlo sice o úplně typickou afterparty, ale dobrovolníci, kteří se odpoledne sešli u táboráku v areálu koupaliště penzionu Sluníčko, si ji užili stejně dobře, jako by šlo o mimořádnou VIP akci.

A víte, co vám řeknu? Pro mě ty dvě tisícovky lidí, které v úterý Beskydy uklízely, oněmi VIP osobnostmi opravdu jsou.  Bez nich bychom se totiž při výšlapu do hor možná za pár let cítili jako na skládce odpadu.

Takže, dámy a pánové, vy, kteří dobrovolně sbíráte odpadky po ostatních v Beskydech i kdekoliv jinde, nevzdávejte to a vytrvejte. Možná se i jednou dočkáte toho, že po zmiňovaných horských stezkách budete běhat i bez igelitových pytlů s odpadky a špekáčky si u společného táboráku opečete jen tak, pro chuť a pro radost.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.