Absolventům škol v kraji stále chybí jazyková vybavenost

17. březen 2010
Zprávy , Zprávy

Absolventi škol v Moravskoslezském kraji neovládají cizí jazyky. Zaměstnavatelé se shodují, že sehnat kvalifikované pracovníky se znalostí alespoň jedné světové řeči, je problém. Řada mladých lidí s atraktivním technickým vzděláním tak přichází o šanci získat zajímavou práci.

V evidenci na severu Moravy a ve Slezsku je skoro 5000 mladých lidí. „Současná situace opravdu nenahrává tomu, aby byl snadný vstup nových absolventů škol na trh práce,“ shrnuje při pohledu do statistik ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý.

Jan Zmrzlík hledá zaměstnance do mezinárodní firmy dodávající technologie pro hutní průmysl. V ostravské pobočce chce dát práci deseti mladým lidem. Jeho zásadní podmínka řadu studentů vyvádí z míry.

„Požadujeme alespoň dobrou znalost jednoho světového jazyka. Pokud se člověk nezajistí sám na letišti, neví, kam má jít, tak je to problém. Takoví lidé jsou a my zrovna je nepotřebujeme. I když mají dostatečnou kvalifikaci, tak pro nás je tady tím pasé,“ dodává Zrmzlík.

Technicky vzdělaný a přitom jazykově nadaný absolvent je zkrátka spíše výjimkou, doplňuje personalistka bohumínských železáren Eliška Těžká. Přesto se situace pomalu mění. „Setkáváme se s tím, že technici už jazyk ovládají,“ říká.

Studentům technických oborů v regionu ambice nechybí. Když ale přijde řeč na komunikaci v cizím jazyce, moc si nevěří.

Že nejde o nic marginálního, dokazuje i aktuální kampaň v Ostravě s názvem Uč se jazyky za dva miliony korun. Jestli vedení města dotlačí mladé lidi ke studiu pomocí billboardů nebo spotů v médiích ale ukáže až čas.

Spustit audio