Adriena a Luděk Sobotovi oslavili 40 společných let: Humor je pro manželství hodně důležitý

3. červen 2022

Loni v srpnu oslavili 40. výročí svatby. „Luděk nemá rád oslavy, já je mám zase naopak hrozně ráda. Ale přežil to a já dostala květiny, miluju hortenzie,“ rozplývá se Adriena.

Jsou nejen dlouholetí manželé, ale také herci a herečtí kolegové. I když před kamerou se poprvé setkali až v roce 1994, kdy natáčeli film Ještě větší blbec, než jsme doufali. Adriena se objevila v roli prostitutky. „Mně se to docela líbilo,“ reaguje Luděk.

Role prostitutky se ujala ještě pro natáčení zábavného pořadu Na palmě!, který uváděl Zdeněk Izer. Luděk dostal poukaz do veřejného domu a jeho reakce se točila skrytou kamerou. V pokoji na něj čekala právě Adriena. Ale jelikož jsou pár, domluvili se dopředu a zahráli následující hádku tak věrohodně, že jim skoro nikdo nevěřil, že o tom dopředu nevěděli.

Smysl pro humor je koření vztahu

Poznali se, když si Adriena přivydělávala u filmu jako klapka. „Moje žena se k herectví dostala pozvolna, protože nejdřív studovala střední školu a klapku dělala jako brigádu. A vlastně se mi trochu líbila, byla jí zima, tak jsem jí půjčil kabát. No a dnes už jí ty kabáty musím kupovat,“ směje se Luděk.

Jejich seznamování neprobíhalo jako ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, kde Luděk Sobota ztvárnil jedinečného Františka Koudelku řídícího se harmonogramem šťastných a kritických dnů, ale pozval Adrienu slušně na večeři. „Dala jsem si to nejdražší k pití i jídlu, protože jsem fakt nevěřila, že se ještě uvidíme. Ale byl moc fajn, hodně jsme si povídali a byl vtipný.“ „Mě to trochu překvapilo, ale nijak mi to nevadilo, byl jsem v té době finančně saturovanej. A jsem rád, že ona má taky smysl pro humor, ten je pro manželství hodně důležitej,“ říká Luděk.

Trochu zapeklité to je s jejím jménem. V občanském průkaze má Adriana, ale tatínek a maminka jí chtěli pojmenovat Adriena. Tenkrát to však nešlo do křestního listu zapsat, ale oni jí tak přesto říkali a toto oslovení je jí asi nejbližší. „A já jí říkám Adino.“ „Takže mám vlastně tři jména,“ směje se Adriena.

Luděk Sobota, Adriena Sobotová, Alexandra Mynářová

Moje žena je můj rádce

Luděk strávil 17 let v Semaforu, kde spolupracoval s Miloslavem Šimkem. „Je pravda, že Šimek nikdy neměl ten základní nápad, to já měl a musel jsem ho mít, protože jinak bychom se nikam nehnuli. Ale on to zase uměl dotáhnout do pointy, to jsem zase neuměl já. My se ideálně doplňovali.“

Na nápady přicházel různě. „Já mu jednou říkal, že se dá psát o čemkoli, třeba o židli. Tak jsme napsali výbornej dialog o židli.“ Adriena často fungovala jako první posluchač. „Přečetl mi to a myslím, že kritiku vždycky vzal.“ „Musel jsem,“ říká naoko odevzdaně Luděk. „A dodnes mi moje žena radí.“

Proč se dostal do konfliktu se Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem při práci na filmu Jáchyme, hoď ho do stroje? Roli Václava Orla v Okresním přeboru mu prý předpověděla kartářka, věří manželé na osud? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio