Advent plný křídlení, trhy, koncerty 4TET či Ledeckého... Vyberte si z našich tipů

2. prosinec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

V Českém Těšíně  jste dnes zváni na Vánoční jarmark na náměstí ČSA. Hudební program tam navíc začíná v 16 hodin a mezi vystupujícími se představí třeba také místní Pěvecké sdružení Slezan.

V Opavě si zas dnes můžete zavzpomínat na skladatele, dramatika a spisovatele Ilju Hurníka, od jehož narození by letos uplynulo 100 let. Vzpomínkový večer začíná v 18 hodin v klubu Kupé.

Charitativní koncert ve prospěch nedonošených dětí dnes můžete navštívit v Kravařích. V zámecké kapli od 17 hodin vystoupí Viktorie Jařabová s kapelou.

V ostravské galerii Plato se dnes uskuteční tradiční festival dobročinnosti, Advent plný křídlení. Na jarmarku se představí 40 neziskových organizací, k dobré pohodě zazpívá Kaczi a další muzikanti. Začátek je v 15 hodin odpoledne.

Večer se čtyřmi gentlemany a výborným zpěvem si dnes můžete užít v Kulturním domu Trisia v Třinci. Koncert vokálního 4TETU tam začíná v 19 hodin.

Vánoční stromeček se dnes rozzáří také v Kunčicích pod Ondřejníkem. Zváni tam jste na půl pátou odpoledne na prostranství před Základní školou Karla Svolinského.

O půl hodiny dříve pak začíná v Kulturním domě v Tiché vánoční dílna. Vyrobit si můžete od věnce, přes ozdoby až po přání. Všechen materiál bude zájemcům k dispozici.

Sobota

Veselo bude od 13 hodin v Mostech u Jablunkova. Po pauze se opět na prostranství před Dřevěnkou Na Fojtství vrací Mostořská zabíjačka.  Dozvíte se nejen hodně zajímavého o samotných zabíjačkách, ale můžete se zúčastnit třeba také soutěže v pojídání jelit a jitrnic. Připraven je i program pro děti zaměřený na adventní zvyky a tradice.

Na Slezskoostravském hradu začíná velká vánoční výstava betlémů. Na její vernisáž jste zváni na patnáctou hodinu.

Na Mikulášskou procházku z Českého do polského Těšína se můžete vydat po 14. hodině z náměstí ČSA. A to nejlépe v masce. Na polské straně města je pak na Starém trhu připraven další sváteční program.

Jak trávila advent a Vánoce šlechta v minulosti, tak to se dozvíte o tomto víkendu na zámku Raduň. Uvidíte svátečně nazdobené pokoje a dozvíte se třeba i něco z historie obdarovávání. Prohlídky se konají od 10 do 16 hodin.

Ostravou projíždějí o víkendu Mikulášské vlaky se speciální posádkou. Za básničku či písničku budou vaše děti a vnuci odměněni. Vlaky vyjíždějí z nádraží Ostrava střed vždy pět minut po desáté, dvanácté a čtrnácté hodině.

A určitě jste zváni také do evangelického Kristova kostela v Moravské Ostravě. Tam se totiž představí zpěváci, kteří se letos zapojili do projektu Ostrava zpívá gospel. Jejich sobotní koncert začíná v 18 hodin. Pokud to ale nestihnete, tak máte možnost ještě v neděli, a to na stejném místě od 15 a od 18 hodin.

Neděle

V rámci adventního městečka na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku si nenechte ujít mikulášskou nadílku. Akce začíná v 16 hodin. Mikuláš bude i na Masarykově náměstí v Karviné, tentokrát je akce součástí vánočního jarmarku a startuje v 17 hodin.

V Ostravě, v Evangelickém Kristově kostele na Husově náměstí, se koná benefiční koncert, na kterém vystoupí Janek Ledecký a Nosticovo kvarteto. Začíná v 18 hodin. Účastí podpoříte děti z Dětského domova Úsměv.

Návštěvnické centrum Nový Jičín zve na výstavu papírových betlémů ze sbírky přerovského betlemáře Stanislava Dostála. Najdete ji v expozici klobouků. Betlémy jsou k vidění až do konce ledna.

Pokud jste ještě neposlali dopis Ježíškovi, v Bohumíně se můžete s dětmi vypravit ke speciální modré schránce před vchodem do zdejšího kina. Dopisy se vzkazy lze Ježíškově poště svěřovat až do neděle 18. prosince.

A na Návsi ve Velké Polomi se od 16:30 hodin mohou děti setkat s Mikulášem, andělem a čertem.

Na tradiční vánoční výstavu se soutěží O nejhezčí vánoční vločku zve Dům kultury města Orlové. A městská knihovna v Orlové pořádá dílnu drátování. Od devíti hodin si tradiční drátenickou technikou můžete vyrobit anděla. Akce je určena seniorům.

Spustit audio